Magyar siker Monte-Carlóban

A Monte-Carlói Televíziós Fesztiválon az M1-en látható On The Spot gázai filmje nyerte a Dokumentumfilm kategória nagydíját, az Arany Nimfát.

Cseke Eszter és S. Takács András műsora olyan nagy tévétársaságok legkiemelkedőbb produkcióit utasította maga mögé a versenyben, mint a BBC, a ZDF vagy az Al Jazeera. Monte-Carlóban több mint 30 éve nem kapott Arany Nimfát magyar riportfilm.

A gázai film az MTVA megrendelésére készült az „On The Spot: Harcosok” szériában. Eredetileg a Gázát irányító Hamasz elnyomó rendszeréről akartak forgatni, de a második napon egy fegyveres konfliktus kellős közepén találták magukat. A film egy személyes történeten keresztül mutatja be a legutóbbi izraeli-gázai harcokat, a szenvedéstől a gyűlölet születéséig, szokatlanul közelről.

Cseke Eszter és S. Takács András dokumentumfilm-sorozata ötödik éve látható a képernyőn. Legelső filmjüket szintén Gázában forgatták, még egyetemistaként. Azóta 36 filmet készítettek, de megmaradtak a kiskamerás módszernél: a terepen csak ketten dolgoznak, stáb nélkül, hogy minél közelebb kerüljenek szereplőikhez és történeteikhez, akár johannesburgi gengszterekkel forgatnak, akár az ENSZ-főtitkárral az Északi-sarkkörön.

Az elmúlt években külföldön is felfedezték Cseke és S. Takács munkáját, tavaly Karlovy Varyban kapták meg a Tourfilm Festival különdíját az „On The Spot: Törzsek” szériáért, előtte pedig burmai riportjukért Press Freedom Awardot adott át nekik az Európa Tanács Strasbourgban. Az Arany Nimfához Albert herceg személyesen gratulált a magyar filmeseknek Monte-Carlóban, akik épp az ötödik On The Spot-évad forgatását szakították meg, hogy átvehessék Európa legrangosabb televíziós elismerését. A herceg előző este koktélpartira hívta Cseke Esztert és S. Takács Andrást a monacói palotába a többi jelölttel együtt, a gála után pedig együtt vacsoráztak.

Az On The Spot új szériája ősszel látható az M1-en.

On The Spot - Arany Nimfa.
Ruha: Sármán Nóra, Szmoking: Boggi
On The Spot - Arany Nimfa
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.