Magyar ötödik és hetedik hely a rejtvényfejtő vb-n

A világbajnokságon olyan logikai rejtvényeket kell megoldani, amelyeknél mindegy, hogy valakinek mi az anyanyelve és milyen kulturális közegben nőtt föl.

A magyar válogatott 27 ország csapata közül a hetedik lett, egyéniben pedig Horváth Zoltán az előkelő ötödik helyezést érte el a törökországi Antalyában szombat este véget ért 18. rejtvényfejtő-világbajnokságon.

A Rejtvényfejtők Országos Egyesületének sajtóközleménye szerint a magyar csapat 23 éves közgazdász hallgatója százfős mezőnyből került a legjobbak közé.

A versenyen olyan logikai rejtvényeket kellett megfejteniük az indulóknak, amelyek nyelv- és kultúrasemlegesek, hiszen csak így lehet összemérni a különböző országokból érkezett, különböző írásjeleket használó versenyzőket. A legismertebb ilyen feladványtípus a sudoku, amely Magyarországon is nagy népszerűségnek örvend.

A hetedik helyen végzett válogatott kapitánya a korábbi világversenyen egyéniben ezüstérmet szerzett István György volt.

A Rejtvény Világszövetségnek (World Puzzle Federation) a törökországi viadallal egy időben tartott kongresszusán jelentős magyar sportdiplomáciai siker született: a világon egyedüliként az 1999-es budapesti és a 2005-ös egri világbajnokság után 2011-ben Magyarország harmadszor rendezhet világversenyt.

A döntés értelmében két év múlva a 20. rejtvényfejtő-világbajnokságnak és az 5. sudoku világbajnokságnak is Magyarország adhat otthont.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.