Magyar Miki egér került elő a Disney-archívumból

A képet - melyen a feldagadt arcú Miki rémülten menekül a fogorvosi rendelőből - egy magyar illusztrátor, Horváth Ferdinánd készítette és be nem fejezett rajzfilm egyik darabja.

A rajz nemrég került elő Walt Disney archívumából,alkotója 1938 áprilisában készítette. A Miki fogfájása címet viselő skicc a legendás rajzfilmfigurát ábrázolja, amint ijedten szalad egy másik Disney-mesehős, Pete elől, aki láncfűrésszel és harapófogóval kergeti - számolt be a Huffington Post.

Miki a rajzfilmfigurák közül elsőként, 1978-ban csillagot kapott a hollywoodi hírességek sétányán
A Mickey Mouse writing tablet from 1930 is displayed at the D23 Presents Treasures of the Walt Disney Archives exhibit at the Ronald Reagan Presidential Library in Simi Valley, California June 28, 2012. The exhibit opens to the public July 6 and will be on display through April 2013. REUTERS/Phil McCarten (UNITED STATES - Tags: ENTERTAINMENT SOCIETY)

A rajzfilm tervei szerint Miki fogorvoshoz megy fájó bölcsességfoga miatt, de túl sok nevetőgázt szippant be és a túladagolás miatt mindenféle nyomasztó rémkép gyötri, ezek egyike az őt kergető Pete is.

A világ egyik legismertebb rajzfilmfiguráját a Walt Disney Company alapítója találta ki, a cég 1928 és 1937 között közel száz rajzfilmet készített az egérke főszereplésével. Az Ub Iwerks által rajzolt eredeti Miki egérnek ("eredeti" nevén Mortimer) a Plane Crazy (1928) és Willie a gőzhajó (1928) című filmekben még drótvékony végtagjai voltak és gonosz jelleme; macskákat és nőket kínzott. Későbbi formájában kikerekedett és kedvesebb lett.

Az 1891-ben született Horváth Ferdinánd egy orosz koncentrációs táborban, autodidakta módon tanult meg rajzolni. 1921-ben érkezett az Egyesült Államokba menekültként, több kisebb stúdióban és újságoknél is dolgozott, míg 1933-ban a Disneyhez került. Négy éven át dolgozott nekik és noha a nevét kevesen ismerik, munkája jelentős szerepet töltött be a figura korai éveiben.

A Miki egér filmekből önálló alakként kinőtt Pluto, Goofy és Donald kacsa az ötvenes évek közepéig saját rajzfilmjeikben is főszerepet játszottak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.