Magyar útlevelekkel csempészték a menekülteket Nyugat-Európába

Hamisított magyar útlevelekkel utazhattak a harmadik országbeli állampolgárok Nyugat-Európába.

A Készenléti Rendőrség 33 emberre szemben folytatott nyomozást, akik 2013 szeptembere és decembere között szír állampolgárokat csempésztek repülővel Isztambulból nyugat-európai országokba. Az utazáshoz érvényes magyar magánútleveleket használtak, amelyekben a fényképeket kicserélték. Az útleveleket Budapesten hamisították közvetítők és okmányhamisítók segítségével - írja honlapján a rendőrség.

A magyar és külföldi tagokból álló bűnszervezet működtetésében a magyar gyanúsítottaknak az volt a feladatuk, hogy szerény anyagi körülmények között élő magyar állampolgárokat vittek ki Isztambulba, ahol átlagosan 1000 euróért ők átadták útleveleiket a bűnszervezet tagjainak. Kiutazásuk és kint tartózkodásuk költségeit is a bűnszervezet állta. Útlevelük értékesítése után Magyarország isztambuli főkonzulátusán jelentkeztek aztán, mondván elvesztették a papírjaikat, majd a kiállított ideiglenes magánútlevéllel tudtak visszautazni Magyarországra.

Az okmányhamisítást követően a Törökországban tartózkodó gyanúsítottak harmadik országbeli állampolgároknak adták tovább az úti okmányokat Isztambulban, mellyel megkönnyítették számukra az illegális határátlépést a schengeni övezet irányába. A harmadik országbeli állampolgárok a hamisított magyar útleveleket Ankara vagy Isztambul repterein használták fel, hogy Nyugat-Európába tartó repülőgépekre felszállva elhagyják Törökországot. 

A KR Nemzeti Nyomozó Iroda az ügyben vádemelési javaslatot tett az ügyészségnél.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.