Magyar börtön olasz útért

Fegyházba küldte a Zalaegerszegi Törvényszék a nemzetközi embercsempészbanda mind a hat tagját, akiket filmbe illő autós üldözés után fogtak el a rendőrök.

A magyar menekülttáborokban tevékenykedő pakisztáni, afgán és indiai embercsempészeket szabadságvesztésre ítélte a bíróság.
A banda pakisztáni irányítói és indiai szállítói Olaszországban éltek letelepedési engedéllyel. Nekik dolgozott két afgán férfi, akik Magyarországon már megszerezték a menedékjogot. Az afgánok a bicskei és a debreceni táborban szervezték be a menedékkérőket. Azt ígérték, hogy el tudják őket juttatni Olaszországba. A tizenhat afgán és bangladesi táborlakó fejenként 50-250 eurót fizetett a fuvarért.

2015. március 3-án éjjel Budán, a Petőfi híd közelében megállt egy Olaszországban bérelt teherautó. Ennek 6 négyzetméteres, zárt és levegőtlen platójára zsúfolódtak be az Olaszországba induló menedékkérők. A jármű előtt egy személy­autó haladt felderítőként. A két autót Lentiben ellenőrizni akarták a rendőrök, ám a sofőrök ráléptek a gázra. Filmbe illő üldözés kezdődött, s a rendőrök a magyar–szlovén határtól 400 méterre útzárral tudták csak megállítani a két autót. A banda négy tagját sikerült elfogni, ketten megszöktek. Őket másnap kapták el.

A Lenti Járásbíróság első fokon a két afgán szervezőt és a teher­autó indiai sofőrjét 4 év börtönre ítélte. A banda másik három tagjára 2 év nyolc hónap fegyházat rótt ki. A vádlottak – bár nem tagadták a terhükre rótt bűncselekményt – fellebbeztek az ítélet ellen, ezért az ügy a Zalaegerszegi Törvényszéken folytatódott. Itt kedden helybenhagyták az elsőfokú bíróság döntését.

Az elítéltek magyar börtönökben töltik le büntetésüket, majd az Olaszországban élőket kiutasítják. A két afgán férfi nem utasítható ki, mivel ők menedékjogot szereztek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.