Magyar borról áradozik a Wall Street Journal

A Wall Street Journal újságírója a lap áprilisi számában említi meg a Frittman Borászat 2013-as cserszegi fűszeresét, amely egyike a világ legjobb borainak, amelyről sohasem hallott még.

Egy magyar honlapot böngészve értesült arról a Frittmann család, hogy 2013-as cserszegi fűszeresük idén áprilisban a Wall Street Journalban úgy került említésre, mint ami egyike azon öt bornak, mely a világ legjobbjai közé sorolható, ám alig lehet róla hallani.

Will Lyons borszakíró a tavaszra ajánlott borról így kezdi a méltatást: „Tedd fel a kezedet, ha valaha is hallottál a cserszegi fűszeres fajtáról – na, ugye, én sem!”

Lyons szerint a Frittmann cserszegi a Sauvignon Blanc nagyszerű alternatívája. Habár a Frittmann család évente néhány ezer palack cserszegit értékesít Nagy-Britanniában és Franciaországban, az amerikai piacon eddig nem voltak aktívak. Sőt, tulajdonképpen csodaszámba megy, hogy a Wall Street Journal egyáltalán belebotlott a soltvadkerti borászat cserszegijébe. Amennyire a család vissza tudja követni az eseményeket, minden bizonnyal nagy-britanniai kereskedőjük adott egy ismerősének néhány palackot, és valahogy tőle juthatott el egy cserszegi Will Lyonshoz.

Frittmann János, a 2007-es Év bortermelője, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának alelnöke a cserszegi fűszeres fajta nagykövete. A híres magyar szőlészeti szakember, Bakonyi Károly még 1960-ban, Cserszegtomajon nemesítette az Irsai Olivér és a piros tramini keresztezéséből a cserszegi fűszerest. Mivel a fajta kiválóan tűri a téli hideget, és kiderült, ízletes, jellegzetes bor készíthető belőle, ezért a cserszegi hamar népszerű lett a hazai borászok között, ma már nagyjából 3500 hektáron foglalkoznak vele.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.