Magyar-albán-szerb bűnbanda ellen emeltek vádat Kecskeméten

Autópályák, főutak mentén országúti lopásokat, illetve más bűncselekményeket végrehajtó, magyar-albán-szerb állampolgárokból álló bűnözői csoport hét tagja ellen emeltek vádat Kecskeméten - közölte Gyugyi Csilla, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szóvivője kedden az MTI-vel.

A Kecskeméti Városi Ügyészség vádirata szerint az autópályákon lopásokat elkövető csoport 2010 nyarán kezdte meg a tevékenységét, a hat külföldi állampolgárságú férfi különböző értékeket tulajdonított el Magyarországon átutazó állampolgárok autóiból. A társaság tagjai fővárosi szórakozóhelyeket látogattak, ahol megismerkedtek két magyar állampolgárságú nővel, akik közül az egyik a csoport aktív tagjává vált. A lopások mellett egyéb bűncselekményeket is elkövettek, azokban a másik magyar nő is részt vett, így az ügy nyolcadrendű vádlottja lett.

A vádlottak az éjszakai, illetve a hajnali órákban az autópályák mellett kialakított pihenőhelyeken, benzinkutak parkolójában várakozó autósok ellen követték el a bűncselekményeket. Módszerük szinte minden esetben hasonló volt: kiválasztották azokat a járműveket, amelyekben a sértett egyedül vagy másodmagával utazott, továbbá látható helyen voltak értékeik. Ezután a csoport egyik tagja a jármű hátsó kerekét egy speciálisan kiképzett szerszámmal kiszúrta, vagy kicsavarta a szelepet, majd felébresztették az utasokat és felhívták a figyelmüket a defektre.

A sértett kiszállt az autóból, hogy megnézze a "defektes" kereket, eközben a másik vádlott a kocsiból ellopta az értékeket. A vádirat csaknem 30 esetet tartalmaz, esetenként több millió forintot is eltulajdonítottak a vádlottak.

A csoport jobbára az M1-es, az M3-as és az M5-ös autópályán követte el a bűncselekményeket, de a 4-es főúton és Budapest belterületén is áldozatul esett autós ilyen módszernek.

A rendőrök három gyanúsítottat 2011 márciusában vettek őrizetbe, majd pár hónapon belül a csoport további öt tagját is elfogták. A csoporthoz tartozó két további, külföldi állampolgárságú férfi ismeretlen helyen tartózkodik.

A másod- és a harmadrendű vádlott hasonló módszerrel elkövetett bűncselekmény miatt büntetőeljárás hatálya alatt áll, amely a Székesfehérvári Városi Bíróság előtt indult. A másod- és a negyedrendű vádlott előzetes letartóztatásban van, míg az elsőrendű vádlott, egy magyar állampolgárságú nő, illetve további öt vádlott  szabadlábon várja a per kezdetét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.