Maggie Smith bekerült a brit nemzeti arcképcsarnokba

Maggie Smith új portréja, amelynek elkészítésébe vonakodva egyezett bele a 78 esztendős angol színészlegenda, a londoni National Portrait Galleryben várja az érdeklődőket.

A James Lloyd által készített nagyméretű olajfestmény kabátban és nadrágban örökíti meg a színésznőt, amint egy csupasz stúdióban ül egy letakart széken. A művész szerint maga is csak utólag tudta meg, hogy a színésznő vonakodva egyezett bele a portré elkészítésébe. Mint elmondta, első találkozásukkor az Oscar-díjas Smith első szava az volt hozzá: "szegénykém".

Maggie Smith
Actress Maggie Smith arrives for the world premiere of "Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 2" in Trafalgar Square, in central London, July 7, 2011. REUTERS/Dylan Martinez (BRITAIN - Tags: ENTERTAINMENT)

"Ez azonban pont az ellenkezője volt annak, amit én éreztem, és bárki, akinek említettem a megbízást, rendkívül irigykedve nézett rám" - mondta a művész, aki a brit nemzeti arcképcsarnok megbízásából 2011-ben látott munkához és Smith sűrű napirendjéhez igazodva dolgozott. - A számát sem tudom, hányan ajánlották fel teakészítő szolgálataikat azon időszakokra, amikor a színésznő modellt ült nekem."

A portré háttere egészen kopár és eltekintve a mintázott padlótól, semleges barna és szürke árnyalatok uralják a képet. "Mindez az arc meleg tónusaira irányítja a figyelmet és egy olyan arccal, illetve karakterrel, mint amilyen Maggie Smithé, ez egyértelműen több is, mint elég" - idézte a művészt a The Independent című brit lap internetes oldala, ahol a portré is megtekinthető.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.