Madárfigyelés: második Magyarország

A hét végén tartották az európai madármegfigyelő napokat. A magyar madárlesők vették számba a második legtöbb madarat.

Magyarország lett a második a megfigyelt madarak számát tekintve az európai madármegfigyelő napokon a hétvégén.

A madármegfigyelők 300 ezer seregélyt, 48 ezer darut és 43 ezer tőkés récét figyeltek meg Magyarországon. Fenékpusztán több mint nyolcezer fecskére került gyűrű. A Hortobágyon találkoztak amerikai pettyeslilével és vándorpartfutóval is - közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

A további meghirdetett kategóriákban, a helyszínek számában Magyarország a harmadik, a résztvevők számát tekintve pedig negyedik helyezést ért el. Az első helyet váltva Oroszország és Spanyolország szerezte meg.

A legtöbb hazai résztvevőt, hatszáz főt Budapesten, a Naplás-tónál számláltak. Az idő kedvezett a tóparti megfigyeléseknek, gyerekcsoportok, családok, baráti társaságok vettek részt a helyi programokon.

Az őszi madárvonulás időszakának közepén, minden október első hétvégéjén rendezik meg Európában a madármegfigyelő napokat. A madárvédők világszervezete a BirdLife International kezdeményezésére 1992-ben szervezték meg először az akciót, amelynek célja, hogy minél több emberrel megismertessék a madárvédelem jelentőségét, a madár- és természetvédő szervezetek tevékenységét abban az időszakban, amikor országhatárokat nem ismerve madarak milliói szelik keresztül a kontinenst. A rendezvény egyben verseny is az országok között.

Magyarországon a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a BirdLife International tagszervezete szervezte az eseményeket. A két nap során madárlesen lehetett részt venni az ország minden megyéjében és Budapesten, de aki nem szeret gyalogolni, a kertjében vagy a közeli erdőben is megfigyelhette a madarakat.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.