Madáréletet mentett a kóla

Kólával mentették meg az életét egy súlyos emésztési gondokkal küzdő fiatal kacagójancsinak (Dacelo novaeguineae) az észak-csehországi Decinben található állatkert gondozói.

A ritka, egzotikus madárra biztos halál várt volna a gondozók hatékony közbeavatkozása nélkül - hangsúlyozta az intézmény közleménye. Az Ausztráliában őshonos kacagójancsit, vagy más néven kacagó kokaburát nagyon nehéz fogságban tenyészteni. A decini állatkert túlélője nemrég kelt ki a tojásból. Az örömmámorban úszó gondozók pedig inkubátorba helyezték a kitűnő hangutánzó képességéről híres szárnyast.

A madár rendesen táplálkozott az első napokban, ám később problémák léptek fel nála - magyarázta Roman Rehak, az intézmény szakértője. A fiatal példánynál súlyos emésztési gondok jelentkeztek, ezért nem tudta feldolgozni a táplálékát. A gondozók ekkor a Coca Cola bevetése mellett döntöttek.

"Ez egy jól bevált módszer, amelyet sok édesanya is alkalmaz, ha a gyermekének megfájdul a hasa" - mondta a szakember. Hozzátette, az italban található szénhidrát és koffein elegendő energiával látta el a fiókát, amely mára teljesen felépült és jó ízűen nyeli le a napjában többször feltálalt egereket, egészben.

Számos cseh állatkertben élnek kacagójancsik, ám az elmúlt két évben csak a decini intézmények sikerült fogságban szaporítania.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.