Ma van mind közül az év legdepressziósabb napja

A Blue Monday, vagyis a Szomorú Hétfő meghatározására komoly, hatváltozós képlet is van: eszerint az év leginkább nyomasztó napját az időjárás, az ünnepek utáni pénztelenség, a karácsony óta eltelt idő, a sikertelen újévi fogadalmak, az alacsony motiváció befolyásolja.

Cliff Arnall, a brit Cardiff Egyetem akkori pszichológusa 2005 januárjában jelentette meg az év legrosszabb napjával kapcsolatos képletét és annak magyarázatát, és noha az egyetem elhatárolódott a publikációtól, Arnall pedig egy hónappal később már nem tanított a Cardiffon, a Blue Monday azóta is benne van a köztudatban.

Kürti István képén magány, szürkeség
Kürti István képén magány, szürkeség

A képlet a következőképpen néz ki: [1/8W+(D-d) 3/8*TQ]/[M*NA]. Az év legdepressziósabb, legszomorúbb napját hat változó együttállása adja, a W az időjárást (weather), a D a költekezés miatti ijesztő pénzügyi helyzetünket (debt), a T a karácsony óta eltelt időt (time), a Q a be nem tartott újévi fogadalmakat jelenti, míg az M a motivációs szintet, az NA pedig a változtatáshoz szükséges lépéseket (need to action).

A hétfő már sokaknak önmagában ok lenne a búslakodásra, de ehhez társul még a borongós, szürke időjárás és a tudat, hogy decemberben alatt alaposan kiköltekeztük magunkat, és a következő fizetésig bizony még jó pár nap hátravan. Viszont túl sok idő telt el karácsony óta, így az ünnepek alatt érzett eurófiából már nem tudunk erőt meríteni, ráadásul ilyenkorra az is bebizonyosodik, hogy az új év első napjaiban nagy elánnal megfogadott fogyókúrás vagy éppen sportolási terveket nem is olyan könnyű betartani.

A pszichológus amúgy kiszámította az év legboldogabb napját is, aminek szintén van képlete: [O + (NxS) + Cpm/T + He]. Eszerint az év legönfeledtebb, legvidámabb napját a szabadban eltöltött tevékenységek (outdoor activity), a természet közelsége (nature), az ismerősökkel és a barátokkal való kapcsolat (socialisation), a felidézett gyerekkori nyarak (childhood positive memories), a kellemes időjárás (temperature) és a már éppen jól megérdemelten élvezett vagy éppen hamarosan sorra kerülő nyári szabadság (holiday) összessége adja. Tavaly ez a nap például június 20-a volt.

Bár az egyetem nem osztotta a Blue Monday elméletét, azóta több független szakember is megállapította, Arnell magyarázatának igenis van tudományos alapja. A brit pszichológusszövetség elnöke, Philip Hodson szerint például az év legnyomasztóbb napjának mindenképpen hétfőre kell esnie, és ennek az a magyarázata, hogy az emberi test nem 24, hanem 25 órás ciklus szerint működik, hétvégén tovább maradunk fent, így hétfőn fáradtan és kialvatlanul kezdünk neki az új hétnek. Hodson szerint ráadásul január végére a karácsonyi evészet hatásait is jól látjuk magunkon és még ha el is kezdünk sportolni, annak még biztosan nem látszik az eredménye.

A Szomorú Hétfőnek honlapja is van, ahol tíz jótanácsot adnak a mai nap túlélésére: a mélabú elüldözésének jó módja lehet, ha ezen a napon valami szokatlanba, újba kezdünk, sportolunk, lazítunk egyet, kedvesek vagyunk egy idegennel az utcán, odafigyelünk a környezetvédelemre, esetleg tervezgetni kezdünk valamit a jövőre nézve.

Bánatűzőnek jó lehet akár egy hasonló vicces akció az alábbiak közül, de a kisbaba-macska-kutya mesterhármast is bevethetjük, mint nehéztüzérséget, ha fel akarjuk vidítani magunkat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.