Ma van a lányok világnapja

Bár az elmúlt 30 év során a gyerekházasságok száma csökkent, számos dél-ázsiai, kelet-afrikai és közel-keleti országban még mindig bevett szokásnak számít a lányok korai kiházasítása, annak ellenére, hogy azt törvény tiltja.

Világszerte körülbelül 400 millió nő ment gyerekként férjhez. Ez azt jelenti, hogy a nők 40%-a házasodott meg 18 éves kora előtt, közülük 23 millióan még 15 évesek sem voltak a házasságkötéskor.  Az UNICEF a Lány gyermekek világnapja alkalmából a gyerekházasság kockázataira és következményeire kívánja felhívni a figyelmet.

Roma kislány Monoron. Az oktatás ragadhatja ki a szegénységből
Roma kislány Monoron. Az oktatás ragadhatja ki a szegénységből

A korai kényszerházasságoknak súlyos következményei vannak. Az ilyen házasságba kényszerült gyerekek jobban ki vannak téve az erőszaknak, a kizsákmányolásnak, sokukat házi rabszolgaként tartják, jogaiktól megfosztva. Ezek a gyerekek általában nem járhatnak iskolába, és a terhességük során jóval nagyobb az esély arra, hogy belehalnak a szülésbe. A fejlődő országokban a 15-19 éves lányok közül a legtöbben (kb. 50.000-en)  a szülés során halnak meg. Azok a lányok, akik 15 éves koruk előtt szülnek, 5-ször nagyobb eséllyel halnak meg a terhesség során mint azok, akik 20. életévük után adnak először életet gyermeküknek.

Az UNICEF támogatta a Gyermekházasságokat tiltó egyezmény (Child Marriage Prohibiton Act 2006) elfogadását 2006-ban. Azóta folyamatosan szorgalmazza a gyermekházasságokkal kapcsolatos nemzeti stratégiák kidolgozását és végrehajtását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.