Ma van a Koraszülöttek Világnapja

A világon minden egyes nap 19 000 gyermek hal meg olyan okok miatt, amelyek megelőzhetőek lennének. A koraszülöttség az újszülött-halálozások vezető, míg az ötéves kor alatti halálozások második leggyakoribb oka.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghatározása szerint a 37. hét előtti szülések koraszülésnek számítanak, amely kockázatot jelent az újszülöttre nézve. Az is veszélyes, ha az újszülött súlya nem éri el a 2500 grammot, mert szövődmények alakulhatnak ki. Az ilyen pici súlyú újszülöttek szintén koraszülöttnek számítanak.

2. számú női klinika, koraszülött osztály, csecsemő osztály, inkubátor
Kovács Bence 2008.01.30. Digitális 2. számú női klinika, koraszülött osztály, csecsemő osztály, inkubátor, zu Peredi csecsemő; egészségügy; Kov2008-01-30

A koraszülötteknél a későbbiekben nagyon magas a kockázata annak, hogy tanulási nehézségeik, valamint látással és hallással kapcsolatos problémáik lesznek. Megvannak az eszközeink ahhoz, hogy egyszerű és megfizethető megoldásokkal megmentsük több mint 75%-át azoknak a koraszülött csecsemőknek, akik évente meghalnak - figyelmeztet az UNICEF.

Például négyszázezer koraszülött életét lehetne évente megmenteni azzal, ha szélesebb körben használnánk azokat a speciális szteroidokat, amelyek segítségével könnyebben lélegeznek az újszülöttek. Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően ma már egy 1000 grammos újszülöttnek is 90% esélye van a túlélésre.

Magyarországon olyan magas a koraszülések száma, hogy nemcsak az európai átlagot haladja meg, hanem a hazai szakemberek már népbetegségként emlegetik. Hazánkban körülbelül minden tizedik gyerek (9%) a 37. hét előtt születik. Az európai átlag 6% körül van, de például a skandináv országokban nem éri el a 4%-ot sem.

A koraszüléshez vezető kockázati tényezők között a dohányzás a leggyakoribb (és nemcsak az aktív, de a passzív dohányzás is). De a várandós édesanyáknak jobban oda kell figyelniük a stressz elkerülésére, az étkezésre is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.