Ma mindenki az állatokat ünnepli

Ma van az Állatok Világnapja, melyet olasz kezdeményezésre 1931 óta ünnepel a világ. Hogy miért épp október 4-ére esett a választás? Ez az állatok védőszentjének, Assisi Szent Ferenc halálának évfordulója.

A Firenzéből indult kezdeményezés célja eredetileg az volt, hogy felhívják a figyelmet a veszélyeztetett, kihalás szélén álló fajok védelmére.

Ma mindenki az állatokat ünnepli
Debrecen, 2012. március 17. Két kölyök gyűrűsfarkú maki (Lemur catta), más néven katta lóg anyjuk hasán a Debreceni Állat- és Növénykertben. A március 11-én született jövevények jól vannak, és szüleikkel együtt élvezik a napsütést a kifutójukban. A katták Madagaszkárról származnak, könnyen felismerhetőek hosszú, gyűrűs mintázatú farkukról, melyet járás közben magasra emelnek. Mókás külsejükkel és játékos viselkedésükkel mindig elnyerik a látogatók rokonszenvét. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Idővel tágabb értelmet kapott az Állatok Világnapja, melyet világszerte október 4-én ünnepelnek. Hogy miért épp erre a napra esett a választás? Ez az állatok védőszentjének, Assisi Szent Ferenc halálának évfordulója. Több legenda is úgy tartja, hogy Szent Ferenc értett az állatok nyelvén. 

Állítólag, amikor Gubbio városát egy farkas tartotta rettegésben, Szent Ferenc elment, megkereste, majd megszólította az állatot, s csodás körülmények között rávette, hogy ne támadjon meg ezentúl se embert, se állatot, a városbéliek pedig ennek fejében megígérték, hogy etetni fogják. Az alku sikere talán annak tudható be, hogy Szent Ferenc „farkas testvéremnek” szólította az állatot. Emberként kezelte, tisztelettel fordult hozzá.

Szent Ferenc abból indult ki, hogy a természet, benne az összes állattal és növénnyel Isten teremtménye, ezért tisztelni és óvni kell azt.

1931 óta október 4-én világszerte különböző rendezvényekkel ünneplik az állatokat, és itthon sincs ez másképp. A hétvégén mindenkit vár az Állatszeretet Fesztivál az Állatkertben, ahol többek között pelikánetetés, "fóka móka", óriáskígyó-simogatás, majomparádé, gorillabemutató és elefántiskola várja az érdeklődőket.

Október 7-én pedig egy felvonulással tisztelegnek az állatok előtt. A Noé Állatotthon szervezte felvonulásra a gyülekező 10 órakor lesz Budapesten a Bazilikánál, és az Andrássy úton halad majd a Hősök teréig. A felvonuláson természetesen együtt vonulnak majd velük 2, 3 és 4 lábú kedvenceik, védenceik is.

A hétvégén érdemes ellátogatni a Budakeszi, valamint a Szegedi Vadasparkba is, ahol egész napos programokkal várnak kicsiket és nagyokat egyaránt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.