Ma van a boldogság világnapja

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének 2012. június 28-i Közgyűlésén döntöttek arról, hogy ezentúl minden év március 20-án tartják a Boldogság Világnapját. A kezdeményezés célja, hogy felhívja az emberek figyelmét, hogy nem csak a növekedési számok és a gazdasági értékek a legfőbb mutatók, az emberek elégedettségét más feltételek is befolyásolják, és élhet valaki boldogan úgy is, ha nagyon kevés pénze van.

A dokumentum felszólította az ENSZ tagországait, hogy megfelelő módon ünnepeljék március 20-án a boldogság napját, mindenekelőtt az oktatásban.

Ennek megfelelően tavaly világszerte programokat szerveztek a jeles nap alkalmából: 30 országban például a boldogsággal kapcsolatos dokumentumfilmeket vetítettek, Londonban flash mobbal és a Lordok Házában rendezvényekkel kedveskedtek az embereknek, Brüsszelben egy nagy közös ebédet rendeztek, Ausztráliában pedig A boldogság gazdasága címen konferenciát tartottak.

A boldogság nemzetközi napjának ötlete a kis himalájai buddhista királyságtól, Bhutántól származik. Az ázsiai ország 2008-ban a világon elsőként vezette be és rögzítette alkotmányában a bruttó nemzeti boldogság fogalmát lakosai jólétének mérésére, mondván, hogy az többet elárul, mint a bruttó hazai össztermék, a GDP.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.