Ma kezdik kiemelni a Costa Concordiát

Hétfőn megkezdik a toscanai Giglio partjainál elsüllyedt, a Titanicnál kétszer nagyobb hajó kiemelését.

Több száz búvár és mérnök vesz részt a műveletben, melyhez hasonlóra korábban még nem volt példa: ekkora hajót ugyanis még soha nem emeltek ki a vízből - írja a BBC.

A hajó oldalához konténereket erősítettek, amiket levegővel fognak megtölteni, ez emeli majd fel a hajót, majd ha ezzel végeztek, elvontatják a hajót Genovába, ahol szét fogják szerelni.

"Nagyon bonyolult művelet" - mondta az újságíróknak Franco Gabrielli, az olasz polgári védelem vezetője, majd hozzátette: a vízre bocsátási művelet legkritikusabb pillanata az lesz, amikor az eddig a tengerfenéken rögzített Costa Concordiát leemelik a zátonyról.

Mint mondta, csak ezt követően kezdik el az indiai pincér, Russel Rebello földi maradványainak megkeresését, az ő holttestét ugyanis ezidáig nem találták meg.

"Mint általában mindennek, amit először csinálnak, ennek is vannak kockázatai. De bízunk a legjobbakban" - idézi a portál Franco Porcellacchiat, a Costa Crociere hajótársaság műszaki szakemberét.

A helyiek is örülnek, hogy hamarosan eltűnik a 2012. januárjában elsüllyedt hajó roncsa, mint mondják, a Costa Concordia látványa mindig az áldozatokat juttatja eszükbe.

A Costa Concordia 2012. január 13-án futott zátonyra. A maga 13 emeletével, harminchat méteres magasságával és 290 méteres hosszával ez volt a 15. legnagyobb tengerjáró hajó a világon. Katasztrófájában 32-en haltak meg, amikor azon az ominózus januári napon a hajó egy víz alatti kőszirtnek ütközött, amely hatalmas léket vágott rajta. A Costa Concordia oldalra dőlt. Sokan rémületükben a tengerbe vetették magukat, egy túlélő nő elmondása szerint „titanicos" jelenetek zajlottak le a fedélzeten, a megrémült utasok egymást taposták. Az utasokat aztán mentőcsónakokkal, illetve a közelben lévő hajókkal és helikopterekkel szállították át Giglio szigetére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.