Ma is heves zivatarok csapnak le az országra

Csütörtökön nyugaton sok lesz a felhő, míg másutt néha a nap is előbukkanhat a gomolyfelhők mögül. Még mindig többfelé számíthatunk záporra, zivatarra, melyek környezetében viharos széllökésekre, felhőszakadásra, néhol jégre számítani kell.

A várható heves zivatar és felhőszakadás veszélye miatt az egész országra figyelmeztetéseket adott ki a meteorológiai szolgálat. Az ország jelentős részén, köztük a fővárosban is másodfokú figyelmeztetések vannak érvényben.

Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Veszprém és Pest megyében, valamint Budapesten a felhőszakadás miatt másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Ezeken a területeken egy-egy intenzív zápor, zivatar során rövid idő alatt akár 50 milliméternél is több eső hullhat.

Ezek közül Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Tolna és Pest megyében, valamint Budapesten a várható heves zivatarok miatt szintén másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

Délelőtt főként a keleti, északkeleti megyékben, délután a Dunántúlon is egyre többfelé várható zivatar. Késő este az Alföldet dél felől újabb zivatarzóna éri el. A zivatarokhoz elsősorban felhőszakadás (akár 60 milliméternél is több esővel), helyenként jégeső és viharos széllökés társulhat. Heves zivatargócokban nagyméretű (akár 4 centiméteres átmérőjű) jég és károkozó (akár 90 kilométer/óránál erősebb) szélroham is előfordulhat.

A hőmérséklet 24 és 32°C közt alakul.

A folytatás is csapadékos

Az Időkép előrejelzése szerint holnap az ország keleti felén már sok napsütésre számíthatunk, de nyugaton és északon még több helyen kialakulhat zápor, zivatar, néhol felhőszakadás. Az enyhe hajnalt követően délután 26-32°C várható.

Hétvégén már nyugodtabb lesz az idő, kevesebb csapadékkal, egyre több napsütéssel. Szombaton az időnként megnövekvő gomolyfelhőkből csak helyenként alakulhat ki zápor, esetleg zivatar. Délutánra országszerte 30°C fölé emelkedik a hőmérséklet.

Vasárnap igazi nyári, napos időre van kilátás, a hőmérséklet is emelkedik, 30-34°C lesz jellemző. Egy-egy zápor, esetleg zivatar a Dunántúlon alakulhat ki, ahol a délnyugati szél is felélénkül.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.