Lopott firka Katy Perryn

Beperelte a Rime művésznevű New York-i utcai festő a híres divattervező Jeremy Scottot. A vád plágium, mivel Scott állítólag Rime – valódi nevén Joseph Tierney – graffitijét használta fel egy Katy Perry számára készített ruha mintájához.

Rajongónak és egyben autogramkérőnek álcázta magát egy küldönc, s amikor szembe találta magát Jeremy Scott-tal, nem aláírást kért a felkapott amerikai divattervezőtől, hanem kézbesítette a plágium miatt indított bírósági perről szóló értesítőt. A fontos iratátadásra a legjobb alkalmat választotta: a híres olasz divatház, a milánói székhelyű Moschino kreatív igazgatójaként foglalkoztatott Scott életét bemutató és őt „az emberek tervezőjének” tituláló dokumentumfilm hollywoodi bemutatóját.

A közjáték azonban nem zavarta meg a Missouriból, Kansas Cityből származó negyvenéves dizájnert. – Álomszerű este volt! – írta a közösségi üzenőoldalon Scott, aki a bemutatóra kedvenc modellje, Katy Perry amerikai popsztár társaságában jelent meg.

Katy Perry és Jeremy Scott a per tárgyát képező ruhákban
Katy Perry és Jeremy Scott a per tárgyát képező ruhákban
Andrew Kelly / Reuters

A Los Angeles-i bírósághoz benyújtott plágiumkereset is a szexi Perryhez kötődik. A New Yorkban élő graffiti- és utcai (képző)művész, Rime, polgári nevén Joseph Tierney adta be arra hivatkozva, hogy Scott az ő szellemi alkotását „lenyúlva” tervezte meg az énekesnő ruháját, amelyben Perry még májusban New Yorkban, a Metropolitan operaház gálaestjén virított.

Rime New York-i falfestménye, ahonnan a minta származik
Rime New York-i falfestménye, ahonnan a minta származik

Bár a ruhaköltemény állítólag nem aratott sikert, de a Perry–Scott-duó körüli médiafelhajtás üzletileg bevált. A dizájner bevételei 2015 első fél évében 16 százalékos növekedését mutattak – írta a CNN. Rime viszont úgy gondolja, hogy „falfirkáinak” illetéktelen és engedély nélküli felhasználása alaposan rontott az utcai művész szakmai reputációján – legalábbis ezt nyilatkozta a Tierney-t képviselő ügyvéd, Jeff Gluck.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.