Lopószáj lenyomta a bort, a búzát meg a békességet

Félmeztelen hölggyel, Torgyán doktorral és Döglégy Zoleeval turbózták fel az első egri traktor gyorsulási és szépségversenyt. De ki ismeri fel Eger címerét?

Traktorok még sosem versenyeztek Eger központjában, most tíz-tizenegy is felvonult belőlük a Bikavér-ünnepen. Nem a járgányokat vezető szőlősgazdák tehetnek arról, hogy a nézők zömének tekintete mégsem rájuk, hanem meztelen női mellekre szegeződött. A rendezők azt gondolhatták: kevés a felhajtás az első egri traktor- és szépségversenyen, ha pusztán a lóerők és kasznik versenye zajlik, s még abban sem bíztak igazán, hogy a dr. Csernus, dr. Torgyán és Gangxta Döglégy Zoli alkotta zsűri elviszi a vállán a rendezvényt: a rajtvonalhoz még egy félmeztelen nőt is odaállítottak, akinek csupasz felsőtestére a város címerét festették.

Egy csücskös talpú kék pajzsot, amelyen a hivatalos leirat szerint három pártázatos, nyitott kapujú bástyával megerősített védőfal áll, balról egy ágaskodó ezüst egyszarvú első lábaival egy hegyével felfelé álló, arany markolatú, kétélű ezüst kardot tart, amelyre zöld kígyó tekeredik. Jobbról kiterjesztett szárnyú sas lebeg, karmai között nyitott könyvet tart. A címert azonban a domborulatok és hajlatok miatt – no meg hiányos helytörténeti ismeretek okán – százból kilencvenkilenc ember fel sem ismerte, de amúgy sem ez volt vele a cél.

A traktorok rajthoz álltak, elindultak, a szem azonban továbbra is a rajtvonalra szegeződött, hiszen ott állt zászlóval kezében, piciny forró nadrágjában, tűsarkú cipőjében a címeres amazon. Hallania kellett, amint a műsorvezető őt is „felvezeti”, mondván a „zászlós kolléganő egy olyan hölgy, akit utolért a válság, így felül ruha nélkül kell őt látnunk, mindannyiunk örömére.” Az első futamban aztán a „Lopószáj” nevet viselő traktor simán verte a „Bort búzát, békességet, jó kedvet, egészséget” feliratút – ez utóbbi alig tudott indulni, félúton meg lerobbant. Ebből véletlenül se vonjuk le azt a következtetést, hogy mindig azok járnak jól, akik lopnak: a futamgyőztes neve a bor hordóból való kiszívására alkalmas klasszikus lopótökre utalt.

A gyorsulási versenyt végül az egri hegyközség traktora nyerte, a szépségdíj pedig annak a járgánynak járt, amelynek pótkocsiján bevonuláskor népviseletbe öltözött lányok, asszonyok ültek. Torgyán József indoklása szerint ugyanis a győzelemhez nem elég, ha egy traktor önmagában szép, a tökéletes esztétikai élményhez a gyönyörű egri nők is hozzátartoznak.

Zászló belenget, verseny lefúj, élő címer tűsarkokon elvonul.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.