Udvarias betörők: még a cipőt is levették, amikor kipakolták a házat

Elfogta a rendőrség azt a két férfit, akik múlt pénteken 9 éles lőfegyvert, 1600 lőszert, ékszert és készpénzt raboltak el egy XII. kerületi családi házból, egy amatőr sportlövőtől.

Nyerges Béla alezredes, a Budapesti Rendőr-főkapitányság osztályvezetője elmondta: a bűncselekményt múlt héten pénteken éjszaka követték el. A két férfi magát egy távfelügyelő cég munkatársának kiadva becsöngetett a XII. kerületi családi házba, és azt mondta, riasztás érkezett a központba a házból.

A házra a tulajdonos távollétében egy fiatalember vigyázott, ő engedte be a két férfit, akik átvizsgálták a házban a nyílászárókat. A férfiak udvariasan viselkedtek, még a cipőjüket is levették, mikor beléptek a házba, azonban távozásukkor lefújták egy gázspray-vel a fiatalembert, megkötözték és egy szobába zárták.

Majd átkutatták a lakást, a megkötözött fiatalembert pedig többször megfenyegették, hogy árulja el a páncélkazetták helyét, és kódját. A két férfi 2,5-3 órán keresztül "pakolta össze" a házban található fegyvereket, lőszereket, ékszereket és készpénzt.
Távozásuk előtt még megfenyegették a megkötözött fiatalembert, hogy ne értesítse a rendőrséget.

A rablók távozása után a fiatalember előbb egy késsel elvágta a kezét és lábát összekötő köteleket, majd értesítette rokonait, akik elvitték a házból. Tájékoztatták a ház éppen nyaraló tulajdonosát is, akinek nyomatékos kérésére végül mégis jelentették a rendőrségen a rablást, 9-10 órás késéssel.

A rendőrség az adatgyűjtés során jutott el F. Tamáshoz, akit a VIII. kerületi lakásában fogtak el augusztus 31-én, aki tagadta a bűncselekmény elkövetését, majd K. Gáborhoz, akit pedig szeptember 2-án a XI. kerületben fogtak el. K. Gábor XIII. kerületi lakásában megtalálták a rablásból származó részben éles, részben hatástalanított, részben riasztó fegyvereket, lőszereket, készpénzt.

K. Gábor még elfogásakor beismerte a rablást, F. Tamás csak ezt követően ismerte be, hogy együtt követték el azt. Megnevezték a tippadót is, P. Bertalant, aki jól ismerte a ház tulajdonosát és tisztában volt azzal, milyen értékek találhatók a házban.

A bíróság már előzetes letartóztatásba helyezte F. Tamást, a másik két férfi előzetes letartóztatásáról csütörtökön döntenek.
Az alezredes elmondta azt is, hogy az elkövetők 9 éles lőfegyvert tűntettek el a házból 1600 lőszerrel, és a rendőrség attól tartott, hogy a rablók újabb súlyos bűncselekményt akarnak elkövetni a fegyverekkel vagy el akarják azokat adni.
Nyerges Béla alezredes elmondta: az elkövetők véletlenül is okozhattak volna halálos balesetet a fegyverekkel, pakolás közben ugyanis véletlenül elsült az egyik fegyver. A szomszédok ki is néztek az udvarra, de a rablók azt mondták, pirotechnikusok, akik petárdákat pakolnak és épp az egyik petárda durrant el.

A házra a tulajdonos távollétében nemcsak a fiatalember vigyázott, hanem volt egy rottweiler is, a két távfelügyelő cég munkatársának hitt elkövető kérésére azonban a fiatalember bezárta a kutyát a garázsba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.