Lincoln helyet csinál Martin Luther Kingnek

Martin Luther King polgárjogi aktivista arcképe is látható lesz az új amerikai ötdolláros bankjegyeken Abraham Lincoln elnök arcmása mellett – jelentette be szerdán az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma.
A döntést – a bankjegyek külső megjelenésének általános átalakítása keretében – Jacob Lew pénzügyminiszter hozta meg. Az ötdollárosokon eddig a bankjegy mindkét oldalán Abraham Lincoln volt látható, a változtatás után azonban az egyik oldalon Lincoln, a másikon pedig a feketék jogaiért küzdő polgárjogi aktivista lelkész arcképe szerepel majd.

A szerdai bejelentés szerint többféle ötdolláros kerül forgalomba: Martin Luther King mellett a híres opera-énekesnő, Marian Anderson és az egykori first lady, Eleanor Roosevelt arcképével is nyomtatnak bankókat. Mindhárom személyiséget pályafutása egyik történelmi, vagy nagyon fontos pillanatában örökítik meg.

A Martin Luther Kingről készülő arckép akkor ábrázolja a politikust, amikor – 1963-ban – elmondja híres, „Van egy álmom...” kezdetű beszédét. Marian Andersont egy 1939-es fellépésén örökítik meg, amikor a koncerttermekben még élő gyakorlat volt a szegregáció, azaz az afroamerikaiak elkülönítése, és őt is kitiltották még a híres philadelphiai Függetlenség Csarnokából is, s Eleanor Roosevelt aktív támogatásának köszönhette, hogy ő volt az első fekete opera-énekesnő, aki énekelt a New York-i Metropolitanben, majd állandó tagja is lett a híres operaháznak.

Szerdán egyébként már korábban bejelentették, hogy a tízdollárosokon változatlanul az Egyesült Államok egyik alapító atyjának, Alexander Hamiltonnak a képmása lesz, a húszdollárosokon azonban „lecserélik” Andrew Jacksont Harriet Tubmanra. Andrew Jackson az Egyesült Államok hetedik elnöke volt, és rabszolgákat tartott, az afroamerikai Harriet Tubman pedig a polgárháború idején az északiak oldalán küzdött, és rabszolgákat mentett. Harriet Tubman lesz az első afroamerikai, s több mint száz éve az első nő, akinek az arcképe rákerül egy amerikai papírpénzre.

Az első amerikai kommentárok szerint a nemzeti valuta külsőségeinek megváltoztatása a többetnikumú és multikulturális amerikai társadalom változását is jelzi. „Jó megoldások születtek” – mondta az északkeleti Maine állam republikánus szenátora, Susan Collins.

Az új bankjegyeket még 2030 előtt szeretnék forgalomba hozni, ebben azonban a jegybank szerepét ellátó Federal Reserve (Fed) mondja ki a végső szót. Lew pénzügyminiszter szerdán ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a Barack Obamát követő új elnök és pénzügyminisztere nem veti el a mostani újításokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.