Licitáljon Nobel-díjra

Rejtőtől már tudjuk, hogy nem feltétlenül kell tudományos munkát végeznünk egy Nobel-díj megszerzéséhez. Azonban, ha nem is vagyunk olyan ügyes makaójátékosok, mint Gorcsev Iván, aukciókon még mindig licitálhatunk a díjra.
Rekordáron, 4,75 millió dollárért (1,2 milliárd forintért) kelt el egy New Yorkban megrendezett csütörtöki árverésen James Watson orvosi Nobel-díja, amelyet az amerikai tudós több mint ötven éve a DNS kettős spirál szerkezetének felfedezéséért kapott két kollégájával együtt - írja a Híradó.

A Christie's aukciósház közleménye szerint a díjat egy magát megnevezni nem kívánó vásárló vette meg. A New York-i cég kiemelte, hogy ez az első Nobel-díj, amelyet még életében árverésre bocsátott egy kitüntetett, és soha nem fizettek korábban ekkora összeget egy kalapács alá került Nobel-díjért sem. Előzetesen 3,5 millió dollárt vártak az eladástól.

A 86 esztendős Watson korábban bejelentette, hogy az aukcióból befolyó pénzt jótékonysági célokra és tudományos kutatások támogatására szánja.

Watson két másik tudóssal, Francis Crickkel és Maurice Wilkinsszel megosztva nyerte el az 1962-es orvosi Nobel-díjat a nukleinsavak molekuláris szerkezetének felfedezéséért, illetve annak felismeréséért, hogy ezek az élő szervezetben az információátadás szempontjából jelentősek.

A 2004-ben elhunyt Crick Nobel-díját is elárverezték tavaly, az éremért 2,27 millió dollárt fizetett az új tulajdonos.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.