Leváltották Donyeck kormányzóját

Petro Porosenko ukrán elnök menesztette posztjáról Olekszandr Kihtenkót, Donyeck megye kormányzóját – közölte csütörtökön Olekszandr Brihinec, a kijevi hadműveleti parancsnokság kramatorszki támaszpontja sajtóközpontjának vezetője, a tájékoztatáspolitikai miniszter tanácsadója.

Brihinec Facebook-oldalán azt írta, hogy a kormány kérésére váltotta le a megyei ukrán ellenőrzésű részét irányító kormányzót, a kabinet ugyanis elégedetlen volt munkájával. A kormányzó már kapott egy megrovást a kijevi vezetéstől, mert a kormányzat úgy ítélte meg, hogy a megyében nem elég gyorsan épül az ukrán–orosz „határfal”.

Brihinec rámutatott ugyanakkor arra is, hogy Kihtenko a megye szakadár részével való együttműködés híve volt. „A megyében most az a vicc járja, hogy Kihtenkót Ukrajna nagykövetének nevezik ki a Donyecki Népköztársaságba” – jegyzete meg. Közölte, hogy az adminisztrációban dolgozó hivatalnokokat sokkolta az a még nem megerősített hír, hogy Kihtenko helyére Pavlo Zsebrivszkijt nevezik ki. Utóbbi állítólag önkéntesként harcolt Luhanszk megyében a szakadárok ellen, és az a hír járja róla, hogy épp olyan „keménykezű, ukránpárti”, mint Hennagyij Moszkal, Luhanszk megye kormányzója.

Közben továbbra sem csitulnak a harcok a kelet-ukrajnai front mentén. Andrij Liszenko katonai szóvivő csütörtöki kijevi sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy az ukrán fegyveres erők a frontvonal gyakorlatilag egész hosszán szenvedtek el veszteségeket. A hozzá beérkezett adatok alapján az elmúlt 24 órában két katona vesztette életét és 13 sebesült meg.

Luhanszk megyében a Bahmutyivka térségében lévő ukrán ellenőrzőposztot vették a szakadárok több ízben is tüzérségi tűz alá, aminek következtében egy katona meghalt, négy pedig megsebesült – közölte a megyei kormányzóság sajtóosztálya.
Az Ötös ukrán tévécsatorna híradása szerint az éjjel Donyeck megye déli részén, az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol kikötővárostól nem messze, a frontvonalnál lévő Sirokine falut érte újabb heves tüzérségi támadás, ami közben egy katona életét vesztette, ketten sérüléseket szenvedtek. A szakadárok a minszki megállapodásban tiltott nehéztüzérséget, 152, 122 és 120 milliméter kaliberű aknavetőket is bevetettek.

Az Azov zászlóalj tájékoztatása alapján a Donyeck környéki ukrán állásokat a szakadár erők 21-szer vették tűz alá, ebből tízszer nehéztüzérségi ágyúkkal és harckocsikkal.

A Donyeck megyei ügyészség csütörtökön arról adott hírt, hogy előző éjjel az önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársaság erői heves tüzérségi csapást mértek a frontvonalnál fekvő – egyébként szakadár ellenőrzésű – Horlivka település lakónegyedeire. Előzetes adatok alapján három civil vesztette életét, és hárman sérültek meg, utóbbiak között egy hét és egy tizenhat éves gyerek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.