Levágták a kezét, mert szökni próbált kínzói elől

Az indiai külügyminisztérium panaszt nyújtott be a szaúd-arábiai hatóságokhoz azt követően, hogy egy az arab országban dolgozó indiai nő brutális támadás áldozata lett a múlt héten.

Az 58 éves Kasturi Munirathinamnak a jobb kezét vágták le Rijádban, ahol háztartási alkalmazottként dolgozott. A támadó állítólag a nő munkaadója volt, aki így büntette meg, amikor szökni készült. Az eset múlt héten történt, az asszony jelenleg kórházban van Rijádban.

Családja elmondása szerint a nő három hónappal ezelőtt kezdett el dolgozni a szaúdi családnál, akik zaklatták és bántalmazták. A nő fia a sajtónak arról számolt be, hogy anyja nem kapott rendesen enni, sokáig dolgoztatták és azt sem engedték, hogy beszéljen velük telefonon. A hónapokon át tartó rossz bánásmód vezetett odáig, hogy Kasturi megpróbál elszökni, amiért keményen megbüntették. A Daily Mail úgy tudja, a támadó is nő volt.

Sushma Swaraj indiai külügyminiszter a Twitteren azt írta, panaszt nyújtottak be a szaúdi hatóságok felé az elfogadhatatlan ügy miatt, a nagykövetség pedig felvette a kapcsolatot az áldozattal.

Kasturi Munirathinam családja arra kérte a kormányt, segítsen elérni, hogy kártérítést kaphassanak, amiből fedezni tudják az áldozat egészségügyi ellátását. A nő nem csak a jobb kezét veszítette el a brutális támadásban, de a gerince is megsérült, így ülni sem képes. A súlyos állapotban lévő áldozat nővére elmondta, hogy nagyon megkönnyebbültek, amikor megtudták, hogy testvére orvosi ellátást kapott, ugyanakkor fogalmuk sincs, hogyan fogják rendezni a számlát, mert számukra megfizethetetlen a kórházi kezelés. A család abban is az indiai kormány segítségére szorul, hogy az asszonyt haza tudják szállíttatni.

Vikas Swarup, az indiai külügyminisztérium szóvivője az Indian Express napilapnak azt nyilatkozta, hogy igyekeznek igazságot szolgáltatni az áldozatnak. Az ügyben felmerült annak az ügynökségnek a felelőssége is, amelyik Kasturi Munirathinamot kiközvetítette. Állítólag az asszony mobiltelefonnal készített videó üzenetet is küldött nekik, melyben segítséget kért, de nem kapott.

India rijádi nagykövetsége ezért független vizsgálat indítását és szigorú fellépést követel a szaúdi külügyminisztériumtól a szponzorokkal szemben, a brutális munkaadót pedig gyilkossági kísérlet miatt akarják bíróság elé állítani. A szaúdi hatóságok az esetet egyelőre nem kommentálták – írja a BBC.

A hírhedten rossz munkakörülmények ellenére Indiából évente több ezer nő és férfi utazik Szaúd-Arábiába, hogy háztartási alkalmazottként helyezkedjen el valamely gazdag családnál. A keresetből sok esetben igen népes család boldogulását támogatják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.