Levadásszák a fertőzéshordozó majmokat Puerto Ricóban

A 1960-as években kutatási célokkal Puerto Ricóba hozott majmok veszélyeztetik a környezetüket. A rhesus majmok valószínűleg a herpeszvírus egy fajtájával és hepatitisszel is fertőzöttek, az afrikai patás majmok pedig könnyen a vírusok hordozóivá válhatnak, ezzel veszélyt jelentve az emberekre is. A hatóságuk kiirtásukat tervezik.



Határozott lépésre szánta el magát Puerto Rico az állam délnyugati területeire immár 30 éve veszélyt jelentő rhesus és patás majmokkal szemben. A helyi hatóságok szerint a herpesz- és hepatitisvírust hordozó állatokat be kell fogni és meg kell ölni, mielőtt még az egész szigeten elterjednének, veszélyt jelentve ezzel a mezőgazdaságra, az őshonos vadvilágra és az emberekre is.
Néhány állatszakértő és gazdálkodó azonban túl későinek tartja a mostani intézkedéseket. „Nem hiszem, hogy valaha is sikerül teljesen megszabadulni tőlük” – mondta dr. Mark Wilson, a Florida International Teaching Zoo igazgatója. „Talán beljebb húzódnak majd az erdőkben, de sosem fognak elmenni. Túl sok van belőlük, és túlságosan is okos állatok” – tette hozzá a szakértő.
Legalább ezer, 11 különböző kolóniából származó majom él a Lajas-völgyben. Egyévnyi tanulmányozás után az erdészek 16 állatot fogtak el, amelyek közül kettőt további megfigyelés céljából – rádiós nyakörvvel ellátva – szabadon engedtek, a többi majmot azonban lelőtték. A Natural Resources nevű szervezet illetékese elmondta, ez sokkal emberségesebb megoldás, mint a halálos injekció. A Pare Este nevű állatvédelmi szervezet egyik tagja szerint pedig inkább altassák el az állatokat, mintsem szörnyű kísérletezésnek vessék alá őket.
A Lajas-völgyben élő majmok még az 1960-as években „érkeztek” a területre, mikor megszöktek a közeli szigeteken működő kutatóintézetekből. Könnyen alkalmazkodtak a helyi viszonyokhoz (nedves éghajlat, kevés ragadozó), táplálékuk pedig a helyi gazdák termései és a vadmadarak lettek. A majmok évente mintegy 300 ezer dollárnyi (57 millió forint) kárt okoznak, valamint további 1 millió dolláros (190 millió forint) nem közvetlen úton okozott kárt is jelentenek, mivel a gazdálkodók kénytelenek kevésbé jövedelmező terméseket termeszteni, amelyeket nem szeretnek a majmok. Az eredetileg Ázsiából származó rhesus majmok valószínűleg a herpeszvírus egy fajtájával és hepatitisszel is fertőzöttek, míg az afrikai patás majmok könnyen a vírusok hordozóivá válhatnak, ezzel veszélyt jelentve az emberekre is.
A helyi hatóságok igyekeznek csendben intézni a majmok ügyét. „Nem akarjuk, hogy az emberek elkezdjenek tiltakozni valami ellen, amit nem is értenek. Bosszantó, veszélyes és nem is őshonos állatokról van szó. Ha elérnék a sziget közepét, elsősorban az erdős területeket, többé nem tudnánk megállítani őket” – mondta Javier Velez Arrocho, a Natural Resources titkára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.