Leukémiát diagnosztizáltak Czeizel Endrénél

Hat hónappal ezelőtt Dr. Czeizel Endre egyik percről a másikra eltűnt a nyilvánosság elől: májusban myeloid leukémiát diagnosztizáltak nála, féléves intenzív kezelés után a 78 éves orvos-genetikus most újra dolgozhat.

Czeiczel doktor Bécsben élő festőművész unokatestvérének kiállításán mondott volna megnyitó beszédet, de a világhírű genetikus nem jelent meg személyesen, hanem maga helyett egy levelet küldött.

"Májusban akut myeloid leukémiát diagnosztizáltak nálam, és életem átlag 2 éves meghosszabbítása érdekében ötször 4 hetes kemoterápiás kezelésnek kellett/kell alávetnem magam. Most folyik az 5. kezelés. Ilyenkor kiirtják a csontvelőt, remélhetőleg a ráksejtekkel együtt, de a kialakuló immun-védtelen állapot miatt nem szabad emberek közé mennem" - idézte a levelet a BEST Magazin.

Czeizel Endre betegsége hat hónappal ezelőtt egy hirtelen rosszulléttel kezdődött. Azonnal orvoshoz fordult, kiderült, leukémiája van, a csontvelőben 80%-os a ráksejtek aránya.

"Évtizedek óta arra készülök, hogy miután a nagyapám, az apám prosztatarákban halt meg, nekem is ez lesz majd a sorsom. Egy évvel ezelőtt meg is operáltak, mert a prosztatarákért felelős 12 génből nekem 11 rákos volt. Erre tessék, egy évre rá leukémiás lettem" - írta levelében a 78 éves genetikus.

A genetikus eddig munka helyett minden energiáját arra fordította, hogy legyőzze a testét megtámadó kórt, de abban bízik, néhány heti lábadozás után hamarosan újra munkába állhat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.