Leszoktak az embervérről a szúnyogok

Jóval kevesebb az idén a hazai vízpartokon a szúnyog, mint tavaly. A szakértő szerint ennek a viszonylag száraz időjárás az oka, ráadásul a mai szúnyogok már nem is akarnak embert csípni.

Két oka van annak, hogy idén jóval kevesebb a szúnyog a magyarországi vízpartokon, mint tavaly - mondta el az Inforádiónak Tóth Sándor biológus, aki szerint a tavalyinál relatíve kevesebb a csapadék, másrészt a mostanra kialakuló ideális tenyészőhelyeken már olyan szúnyogfajok lárvái kelnek ki, amelyek nem csípik meg az embert.

Tóth Sándor kiemelte: a partvidéken, külső vizekben, mocsarakban, csapadékvizes pocsolyákban fejlődnek ki a szúnyogok. Az olyan területeken lesz sok szúnyog, ahol a part közelében nagyobb kiterjedésű, mélyfekvésű rétek vannak, és ezekben hosszabb ideig megállt a víz.

A kialakult tenyészőhelyeken olyan fajok fejlődnek ki nagy mennyiségben, amelyek nem csípik az embert. A dalos szúnyog például madárvérrel táplálkozik - tette hozzá Tóth Sándor.

A rádióinterjúban a biológus beszélt arról is, hogy a szúnyogirtástól csökkenhet az egyedszám, de mindez nem elsődleges befolyásoló tényező.

Tóth Sándor hangsúlyozta, hogy ősszel még növekedhet a szúnyogok száma, mert vannak olyan fajok, amelyeknél több nemzedék repül ki évente. A tojások sokáig életképesek, ezért az úgynevezett gyötrőszúnyogok akár még nyár végén, sőt ősz elején is megszaporodhatnak - tette hozzá a szakértő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.