Lépcsőfutó-verseny lesz jövőre az Eiffel-toronyban

Jövőre rendeznek először lépcsőfutó-versenyt a párizsi Eiffel-toronyban.

A Franciaország leglátogatottabb, 279 méteres turistalátványosságának 1665. lépcsőfokára várhatóan tíz percen belül fog felfutni 2015. március 20-án az első rekorder a szigorú kritériumok szerint kiválasztott hatvan versenyző közül.

"A második és a harmadik szint között tényleg úgy fogják magukat érezni a futók, mint a szárnyaló madarak" - mondta kedden Jean-Charles, az első Eiffel-toronyfutás szervezője. Hozzátette: "Itt a futók kint lesznek a szabadban", ellentétben a világ legmagasabb felhőkarcolóiban, például a New York-i Empire State Buildingben rendezett futóversenyekkel.

A Szajna-parton emelkedő Eiffel-toronyban egyébként 89-cel több lépcsőfok van, mint a manhattani toronyházban, ahol viszont 450-en vehetnek részt a futóversenyben. Abban is különbözni fog a párizsi megmérettetés, hogy a futókat egyesével, percenként fogják indítani, míg New Yorkban csoportokban zajlik az indítás.

Az első Eiffel-toronyfutásra nagyon szigorú lesz a válogatás: a hatvan szerencsés közül negyvenet egy nemzetközi szakértőkből álló zsűri fog kiválasztani, akik között a lépcsőfutás, a terepfutás és a gyaloglás világsztárjai is szerepelnek.

A lépcsőfutóverseny nyitánya lesz a 2015. március 20-21-i hétvégén megrendezésre kerülő futóversenyeknek. Szombaton a 80 kilométeres párizsi terepfutás ismét az Eiffel-torony első emeletére fog érkezni, amelynek felújítása idén fejeződött be. A résztvevőknek az első szintig azonban csak 357 lépcsőfokot kell majd megmászniuk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.