Lelőtték a blogger egyik gyilkosát

A bangladesi rendőrség számolt be róla, hogy lelőtték az Avijit Roy ateista blogger ellen elkövetett gyilkosság első számú gyanúsítottját.

A rendőrség által Sarifnak nevezett gyanúsított egy tűzharcban vesztette életét a főváros, Dakka közelében vasárnap reggel. A rendőrség róla és hat másik fegyveres gyanúsítottról gyűjtött adatokat az ügyben – írja a BBC.

Az Amerikában elő amerikai-bangladesi bloggert és írót, Avijit Royt több ember halálra verte, amikor tavaly februárban Dakkába utazott egy könyvvásárra.

Roy egyike volt azoknak a világias szemléletű figuráknak, akikkel feltételezett iszlamisták végeztek az elmúlt években. A merényleteket széles körben elítélte a nemzetközi közvélemény. Több esetben is az Iszlám Állam vagy az al-Kaida vállalta magára, a kormány szerint azonban helyi fegyveres csoportok hajtották végre a támadásokat.

A 42 éves Roy 2000-ben indította el Mukto-Mona ("Szabad elme") elnevezésű blogját, ahol a vallási szélsőségesek ellen szólalt fel a muszlim többségű Bangladesben. Családja szerint már többször halálosan megfenyegették iszlamista szélsőségesek.

A Roy meggyilkolásához hasonló, vallási indíttatású támadásban legutóbb egy hindi egyetemi tanár sérült meg súlyosan, amikor szerdán egy férfi késekkel támadt rá manipuri otthonában.

Az elkövetőt, Ghulam Faijullaha Fahimt szombaton lelőtték Madaripur déli részén. A férfi már előzetes letartóztatásban volt, amikor a rendőrök a segítségével akarták elfogni a társait. Fahim azonban életét vesztette, amikor a fegyveresek és a rendőrség között tűzharc tört ki.

Sheikh Hasina miniszterelnök kijelentette, hogy kormánya mindent el fog követni, hogy az ehhez hasonló támadások ne ismétlődhessenek meg. A rendőrség az elmúlt hetekben több ezer embert tartóztatott le az egész országban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.