Leleplezték a McDonald'sos sült krumplit
Az Állítólag egykori műsorvezetője a gyorsétteremlánc idahói krumpligyárába látogatott el, hogy megnézze a sült krumpli gyártásának folyamatát. Imahara végül összesen 14 alkotóelemet azonosított a kedvelt ételben.
Miután a megtisztított burgonyát vékony hasábokra szelték, egy speciális keverékbe kerül, ami repceolajból, hidrogénezett és nem hidrogénezett szójaolajból, hidrolizált gabonából, hidrolizált tejből, citromsavból, illetve természetes marhahúsaromából áll – írja a Daily Mail.
Ezután egy kevés dextrózt permeteznek rá, ami segít megőrizni a krumpli szép, aranysárga színét sütés után, ugyancsak erre hivatott a nátrium-piridoxin is. A gyártás során használnak azonban két nem túl barátságos összetevőt is, TBHQ-t és PDMS-t.
A terc-butil-hidrokinont (E319) növényi olajok és állati zsírok tartósításánál szoktak alkalmazni, viszont testsúlyonként 0,02 mg-nál többet nem szabad belőle naponta fogyasztani. A dimetil-polisziloxán (E900) ennél is cifrább vegyület, találkozhatunk vele orvosi implantátumok töltőanyagaként, tűzálló anyagok, hőálló paszták alkotóelemeként és szilikonspray-kben. Az élelmiszeriparban csomósodást gátló anyagként és habzásgátlóként, valamint antioxidánsként (zsírok és olajok felületén védelmet képez az oxigénnel szemben) alkalmazzák. Napi maximum beviteli mennyisége 1,5 mg/testsúly kg.
Sütés után következik a só – a gyorsétterem honlapja szerint a 8 dekás kis adag 0,55 grammot, az átlagos napi bevitel 9%-át tartalmazza; a dupla akkora nagy adaggal pedig már 1 grammnyi sómennyiséget viszünk be a szervezetünkbe.
A magyar McDonald's a 444 cikkére reagálva leírta, „az amerikai 14-gyel szemben itthon (és általában Európában) a sült krumpli készítésénél összesen 4 összetevővel dolgozik az étteremlánc. A késztermék a burgonyán kívül nem hidrogénezett növényi olajok keverékét, dextrózt és stabilizátort tartalmaz. A fagyasztott burgonyát az étteremben nem hidrogénezett repce- és napraforgóolajok keverékében sütjük ki. Sütés után sóval ízesítjük.”