Lekapcsolták a legnagyobb hazai kalózszervert

Ötezer filmet, négyezer zeneszámot, hatezer játékot, ötszáz szoftvert kínált honlapján a szervezet. Felszámolásával Magyarország lekerülhet az amerikai filmgyártók feketelistájáról.

A magyar mozik lekerülhetnek az amerikai filmesek feketelistájáról: a pénzügyi nyomozók kiiktatták a legnagyobb kalózszerverközpontot, amelyben komoly szerepet játszott a hírhedt CINEDUB csoport. Több mint ötezer filmet, négyezer zeneszámot, majdnem hatezer számítógépes játékot és csaknem félezer szoftvert lehetett letölteni a szóban forgó weboldalról, amelynek működtetői ellen nyomozást indított a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatósága – adta hírül közleményében a szervezet. A nyomozók több helyszínes rajtaütéssel lepték meg a szervezet vezetőit.

kalózzászló
kalózzászló

A szerzői jogok megsértésével illegálisan közzétett tartalmakhoz a felhasználók emelt díjas SMS, vagy előzetes banki átutalás ellenében férhettek hozzá. A hálózat összesen tíz szerverből állt, ezek közül három, olyan több millió forintos háttérgép volt, amely több mint 70 terabyte adatot tudott tárolni. A kilenc elkövető rendkívüli informatikai rutinnal rendelkezett, szervereiket speciális informatikai védelemmel látták el. Hozzájuk egy másik speciális csapat kapcsolódott, amelynek tagjai gondoskodtak arról, hogy a filmpremierek utáni napokban az alkotások magyar szinkronnal kerüljenek a weboldalra. Egyebek mellett a mozikban digitálisan rögzítették a hangot, olykor videó-felvételeket is készítettek, a filmeket pedig külföldi, német és francia szerverekről üzemeltetett illegális oldalakról szerezték meg. Többnyire ez a csapat volt az oka annak, hogy a nagy amerikai filmgyártók feketelistára tették Magyarországot, és egy ideje már csak néhányhetes késéssel engedték filmjeiket a magyar mozikba.

A felhasználók által befizetett pénz útját is manipulálták. Olyan számlákat adtak meg, amelyeknek tulajdonosai látszólag nem kapcsolódtak az elkövetőkhöz. Ezeket a számlákat internetes műveletekkel kezelték, a számlákra érkező pénzt, valamint az SMS-ekből befolyó összegeket kisebb tételekben továbbutalták újabb számlákra. A láncolat végén gazdasági tevékenységet valójában nem végző cégek álltak. Ezek képviselői aztán készpénzben kivették a pénzt a bankból, majd közvetlenül átadták az elkövetőknek.

A szerzői jogsértéssel gyanúsított tízfős csoport a filmek feltöltésével mintegy 130 millió forint kárt okozott az Intercom Zrt.-nek, a Budapest Film Kft.-t pedig majdnem 52 millió forinttal károsította meg. További 29 társaságnak 2 és 50 millió forint közötti, 612 forgalmazónak pedig 2 millió forint alatti vagyoni hátrányt okoztak az elkövetők. Csak a filmek hozzáférhetővé tételével mintegy 640 millió forintra rúg a jogsértés miatti kár. Hogy a zenék és szoftverek nyilvánossá tétele pontosan mekkora kárt okozott, az a nyomozás további szakaszában derül ki.

A felhasználók révén nagyjából 10-15 millió forintos bevételhez jutottak az elkövetők, de sejthető, hogy más szerverek működtetéséből is hasznot húztak, a vizsgált bankszámlákra 2006 óta mintegy százmillió forint érkezett.

A bűnözői csoport két irányítója előzetese letartóztatásban van, a pénzügyi nyomozók egymillió forint értékű vagyont zároltak. A csoport többi tagja egyelőre szabadlábon védekezhet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.