Egészen különös módon léptek fel Irakban a trükkös diákokkal szemben

Az év végi vizsgák miatt több órára lekapcsoltatta az internetet az iraki kormány az egész országban, hogy így akadályozzák meg a diákokat a csalásban.

Szombaton, vasárnap és hétfőn nem lehetett kapcsolódni az internethez egész Irakban hajnali öt és reggel nyolc óra között, ugyanis ezeken a napokon országszerte év végi záróvizsgákat tartottak az iskolákban, és a kormány úgy gondolja, így elejét lehet venni a csalásoknak.

Az adatforgalom kiesését az erre szakosodott DYN research nevű cég észlelte, mely globálisan vizsgálja az internet-hozzáférhetőséget.

Tavaly júniusban az iraki kormány lényegében már megtette ugyanezt, csakhogy a döntés magyarázatát a cég szkepticizmussal fogadta, ugyanis a leállás órái nem esnek egybe a vizsgák időpontjaival. Mint kiderült, a kormánynak nem is az a célja, hogy a vizsgák alatt ne legyen internetkapcsolat, hanem az, hogy az azt megelőző órákban ne lehessen a neten kiszivárogtatni a vizsgakérdések helyes megfejtését.

Egy bagdadi internetkávézó. Itt sem működött a net az elmúlt napokban.
Reuters

„Általában az történik, hogy egyes tanárok pénzért elmondják a helyes megfejtéseket néhány diáknak, akik aztán a megoldókulccsal kereskednek az interneten az egész országban” – mondta el a Vocativ-nak egy neve elhallgatását kérő iraki személy, aki azt is elmagyarázta, miért épp reggel 5 és 8 óra között van a leállás: ez az az időszak, amikor a tanárok véglegesítik a kérdéseket, és ekkor adhatják át a megoldásokat azoknak a fizető diákoknak, akik aztán a Facebookon, a Viberen és a Watsappon továbbadják azokat.

A leállásról az internetszolgáltatók a közösségi médiában előre tájékoztatták a lakosságot, így elvileg senkit nem érhetett váratlanul. Emberi jogi szervezetek persze fel vannak háborodva ezen a megoldáson, mellyel a kormány tulajdonképpen elzárja a lakosságot a legfontosabb globális információforrástól.

A módszer azonban nem egyedülálló. Üzbegisztán 2014-ben tette meg ugyanezt az egyetemi felvételi vizsgák időpontjában, az indiai Gudzsarát tartományban pedig februárban kapcsolták le néhány órára a mobiltelefonos szolgáltatásokat, hogy megakadályozzák a csalásokat a könyvelőtanoncok éves szakvizsgáján. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.