Lejárt a csontsovány modellek ideje

Hamarosan eltűnhetnek a kifutókról és a magazinok címlapjáról az egészségtelenül sovány lányok egy francia törvényjavaslatnak köszönhetően, melyet a kormányzó szocialista párt nyújtott be Franciaországban.

Ha a parlament elfogadja törvényjavaslatot, akkor a jövőben büntetéssel sújtják majd a túlságosan soványnak ítélt manökeneket foglalkoztató ügynökségeket és divatházakat. A tervezet értelmében a modellként dolgozó nők testtömeg-indexe legalább 18 kell, hogy legyen. Ez azt jelenti, hogy egy 175 centiméter magas nőnek legalább 55 kilogrammot kellene nyomnia. A megfelelő paraméterek rendszeres ellenőrzése a munkáltató kötelessége lenne.

A body mass index, rövidítve BMI, egy statisztikai mérőszám, mely az egyén testmagasságát és -tömegét veti össze. Kiszámítása során a kilogrammban megadott testtömeget osztják a méterben mért testmagasság négyzetével. A francia törvény értelmében akár 75 ezer eurós pénzbírságot és hat hónapos börtönbüntetést szabnának ki azokra, akik megszegik az előírásokat - mondta Olivier Veran szocialista képviselő, a két törvénymódosítás írója. 

„Fontos, hogy a modellek tudják, rendesen kell enniük és vigyázniuk az egészségükre, tekintettel azokra a fiatal lányokra, akiknek ezek a nők a példaképeik" - mondta Marisol Touraine francia egészségügyi miniszter a BFM TV-nek adott interjújában, hétfőn.

A tervezetet kedden tárgyalja a francia parlament, ám a miniszter megjegyezte, hogy a kormánypárt támogatja a modellek súlyával kapcsolatos két kiegészítést, amely szankcionálna mindent, ami az extrém vékonyságot népszerűsíti. Ide tartoznak például az anorexiát és az egészségtelen életmódot hirdető honlapok is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.