Lehányta, leköpdöste gyerekeit, de nem ez volt a legsúlyosabb, amit csinált

Börtönt kért az ügyész arra a szőregi férfira és volt feleségére, akik évekig elhanyagolták gyerekeiket, 2012 decemberében pedig egy fűtetlen lakásban hagytak kilenc kicsit – számolt be a Délmagyar hírportál.

Csak egymásra mutogatott, de egy csöppnyi felelősségvállalást sem tanúsított a bíróságon a többszörösen büntetett előéletű M. Sándor és volt neje, Sz. Beatrix, akiket kilenc kiskorú gyermek veszélyeztetésével vádol a Szegedi Járásbíróság.

A lap a négy órán át tartó tárgyaláson kiderült részletekből kiemelte, hogy 2012. december 10-én, amikor a rendőrök M.-ék szőregi tanyájára érkeztek, lehányt kiságy, pisis ruhák, mérhetetlen kosz és hideg fogadta őket. A házban káosz és fertőzésveszélyes állapotok uralkodtak.

A család kálváriája 2010-től 2012-ig tartott. A kilenc gyereket szülő Beatrix és férje (aki 18 éves kora óta nem dolgozott) italozós életformát folytattak, az erőszak is mindennapos volt közöttük, de a gyerekeket sem kímélték. A férfi a nagyobb gyerekeket pofozta, a kisebbeket „csak” leköpdöste. Sándor egy alkalommal úgy megtépte az egyik lányt, Nikit, aki délután az éhség miatt fel merte ébreszteni, hogy felrepedt a bőr a fején. A férfi máskor részegen a gyerekek elé vizelt a földre, az egyik kislányt egy alkalommal le is hányta.

A kicsik elhanyagolása súlyos mértékű volt. A 15 hónapos kisbaba például nem kapott meg egy kötelező védőoltást, egy másik gyermek leforrázott karját pedig hagyták elgennyesedni.

A nagyobbak az iskolából is kimaradoztak, a nagylányuk a felnőttek eltünedezése miatt 247 órát hiányzott, mivel a kistestvéreire kellett vigyáznia.

A védőnők, az iskola is többször jelezte az M. házaspárnak, nem jó az, ahogy élnek. A gyerekek koszosan, büdösen, éhesen jártak iskolába, az otthoni erőszak is ismert volt. A szülők nem jártak el az értekezletre, de mindig megígérték, változtatnak.

A család Beatrix segélyéből élt. Ezt a pénzt Sándor minden hónap elején elvette tőle, abból, illetve lopásból finanszírozta italozását, de a gyerekeit is rendszeresen elküldte koldulni a szomszédokhoz. Ha a kicsik pénz nélkül tértek haza, Sándor kiállt az utcára, és fenyegette a környékbelieket, egyiküket például azzal, hogy felgyújtja a házát.

Az is kiderült, hogy M. Sándor többszörösen büntetett előéletű, az egyik gyerekverést egy felfüggesztett szabadságvesztés alatt követte el.

A gyerekeik szenvedéseinek tetőfokán, 2012. december 10-én Sándor és Beatrix mínusz tíz fokos hidegben magukra hagyták a kicsiket. A rendőrök mentették meg őket a kihűléstől. A kiskorúakat a hatóságok a védelmükbe vették, a gyerekek jelenleg nevelőszülőknél vannak.

Az ügyész mindkét szülőre letöltendő szabadságvesztést kért. Dovalovszki Zsuzsanna több mint kétórás vádbeszédében sorolta az ügy szinte elképzelhetetlen részleteit, s emlékeztetett arra is, hogy a házbéli állapotokról készült fotókon csak a vádlottak nem rökönyödtek meg, a tanúk viszont szörnyülködtek. M.-ék egyébként már nem alkotnak egy párt, Beatrix újból férjhez ment.

Ítélethirdetés egy hónap múlva várható – írja a Délmagyar.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.