„A vizualitással könnyebb legyőzni az előítéleteket”

Rendhagyó módon divatbemutatóval is ünnepelték a nemzetközi roma napot az Akvárium Klubban. A tradicionális roma motívumok ihlette egyedi kortárs kreációkat ismert színésznők mutatták be.

Varga Erika tervező, a Romani Design divatstúdió alapítója lapunknak azt mondta, hogy a roma kultúra presztízsének építésére hozta létre a Romani Designt. – A vizualitással könnyebb legyőzni az előítéleteket, a divat, a dizájn ehhez eszköz – fogalmazott.

Gryllus Dorka és Varga ErikaA kifutón
Gryllus Dorka és Varga Erika a kifutón
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A Roma Sajtóközpont által szervezett rendezvényén Gryllus Dorka, Kiss Diána Magdolna, Láng Annamária, Ónodi Eszter, Pető Kata, Szabó Vera, Sághy Tímea, Bíró Kriszta, Für Anikó, Hámori Gabriella és Kerekes Éva színésznők mutatták be Varga Erika ruháit. A jellegzetes roma ruhamotívum, a kasmír rózsa szinte mindegyik ruhában felbukkant. A fekete, zöld és piros színek uralták a kollekciót.

A divatbemutatóról készült fotógalériánkat itt nézhetik meg.

A színésznők láthatóan elemükben voltak a kifutón is. Für Anikó világoskék, hímzett kötényét néhány tánclépéssel tette autentikusabbá. Hámori Gabriella narancssárga, hosszú uszályos ruhája valóságos eksztázisba kergette a színpad előtt tolongó kisgyermeket. A kollekcióban az autentikus roma viselet mellett modern darabok is láthatóak voltak. A pirossal és zölddel szegett fekete ruhák és a visszafogott nadrágkosztümök mellett fényes miniszoknyák is feltűntek a modelleken.

Reviczky Zsolt / Népszabadság

Pető Kata lapunknak elmondta, hogy a tervező személyes kérésére vállalta el a bemutatót. Miután meglátta a ruhákat, nem volt kérdés, hogy igent mond. – Szinte antiknak számító motívumok és részletek bukkannak fel a ruhákban. Sokszor valódi, százéves kendőből készül a szoknyák egy része. Tetszik, amikor egy régiséget így sikerül integrálni egy modern, divatos darabban – mondta a színésznő.

A divatbemutatón több közéleti személyiség is megjelent, köztük Colleen Bell amerikai nagykövet és Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.