Legkevesebb 14 üzbég gyermek meghalt AIDS-járványban

Legkevesebb 14 gyermek meghalt, 133 pedig HIV-fertőzött lett, amikor AIDS-járvány tört ki két üzbegisztáni gyermekkórházban - derült ki egy közép-ázsiai honlapra feltett dokumentumból.

A Ferghana.ru honlap szerkesztője szerint a 2007-ben kitört járványról először az üzbég ügyészség által az állami televízió számára készített, be nem mutatott hivatalos dokumentumfilmben számoltak be.

A Ferghana.ru honlapon közzétett felvétel szerint a kelet-üzbegisztáni Namangan város két kórházában 12 orvos és nővér tudott arról, hogy HIV-fertőzött orvosi berendezésekkel kezelnek gyerekeket.

"Az egészségügyi előírásokat és a járványügyi szabályokat megszegve az egészségügyi személyzet nem tett eleget kötelességeinek. A 147 fertőzött gyermek közül 14-en már nincsenek közöttünk" - közölte Bahtier Sodmonov főügyész a felvételen.

A honlap szerint a felvétel az idén készült, de nem tették közzé, mert a hatóságok féltek a felháborodástól és nem akarták rontani az ország nemzetközi tekintélyét.

A fertőzés sterilizálatlan fecskendők és intravénás infúziók útján terjedt - közölték az áldozatok szülei a filmben.
2008-ban a szomszédos Kirgizisztánban három orvost háromévi börtönre ítéltek, mert hanyagságuk miatt 24 gyermek fertőződött meg a szerzett immunhiányos betegség vírusával.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.