A magyarok szerint a legjobb döntés a gyerekvállalás

Csak minden tizedik ember hisz abban, hogy a sorsa eleve elrendelt, a többiek úgy vélik, hogy életüket döntéseikkel maguk irányítják. A döntések közül a legjobbnak a gyermekvállalást tartják a magyarok, a legnehezebbnek viszont a válást, azaz a párkapcsolat lezárását. Akik nem mernek döntéseket hozni, azok tipikusan másokat okolnak a problémáikért – derül ki az Uniqua Biztosító és a Free Association Research kutatásából.
A biztosító „Higgy magadban!” kampányának keretében végzett felmérés több szempontból is meglepő eredményt hozott, ugyanis kiderült, hogy elsősorban az 50 év felettiek számoltak be arról, hogy magánéletükben sokszor kényszerülnek válaszútra. Minden harmadik válaszadó nyilatkozta azt, hogy a döntést kifejezetten nyomasztó kényszerként éli meg, a döntéstől legnagyobb arányban a 30 év alattiak, és főként a nők stresszelnek.

A válaszadók 80 százaléka nem szeret egyedül dönteni, tízből hat magyar a házastársa, partnere segítségét kéri, és sokan fordulnak családtagjaikhoz, barátaikhoz is. Egyedül dönteni legkevésbé a nők – 60 százalékuk vallotta, hogy a szívére szokott hallgatni – és a 30 évesnél fiatalabbak szeretnek, rájuk jellemző elsősorban, hogy a választásban segítségükre vannak bizalmasaik, illetve egy-egy tartalmas beszélgetés. A legkevésbé a cégvezetők vesznek el a helyzetekben, ők az átlagosnál nagyobb arányban döntenek egyedül.

A 800 válasz feldolgozásán alapuló kutatás eredményére reagálva Almási Kitti klinikai szakpszichológus kifejtette, hogy maga is tapasztalja, az emberek egy része tehetetlenségben él, úgy érzi, nem tud változtatni az életén, az életminőségén, és emiatt másokat okol. „Azzal, hogy a házastársunkat, a barátainkat hívjuk segítségül a döntéseinkhez, valójában megosztjuk a felelősséget, tehát később már hivatkozhatunk arra, hogy más is azt javasolta, amit léptünk – magyarázza a jelenség hátterét Almási Kitti. – A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy az ismerősök tanácsai nem sokat érnek, csupán azt mutatják meg, hogy a másik ember mit tenne egy adott helyzetben. Ez azonban mit sem segít, ha a mi feltételeink egészen mások” – olvasható a felmérésről beszámoló sajtóanyagban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.