Legalább 10 áldozata van az áradásnak Bosznia-Hercegovinában

Bosznia-Hercegovinában a hivatalos adatok szerint eddig tíz halálos áldozata van az áradásoknak és az esőzéseknek, meg nem erősített hírek szerint viszont az utóbbi három napban már legalább tizenhatan életüket vesztették és többen eltűntek.

A legsúlyosabb helyzet az észak-boszniai Maglajban és Dobojban alakult ki, ahol a Bosna folyó áradása okozott súlyos gondokat.
Gojko Vasic, az ország főleg szerbek lakta országrészének, a boszniai Szerb Köztársaságnak a rendőrfőnöke szombaton megerősítette: halálos áldozatai is vannak az árnak. Dobojban eddig hat holttestet találtak.

A boszniai meteorológusok szerint 120 éve - amióta nyilvántartják az időjárási adatokat - nem esett ennyi eső. Három nap alatt három hónap csapadékmennyiségének megfelelő eső esett - magyarázták.
Szombaton a Száva folyó áradása miatt Bijeljinából mintegy 10 ezer személyt menekítettek ki.

A nyugat-balkáni országban terepjárókkal, csónakokkal és helikopterekkel folyik a mentés, amelyben a boszniai fegyveres erők, az Európai Unió békefenntartó erejének (EUFOR) katonái és civilek is részt vesznek.

Az árvízhelyzet miatt sok helyen szünetel a vasúti és a szárazföldi közlekedés, illetve földcsuszamlások veszélyeztetik a lakóházakat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.