Lefújta a Lufthansa-sztrájkot a bíróság

Egy regionális német bíróság elrendelte a Lufthansa-pilóták sztrájkjának lezárását szerdán. A munkabeszüntetés 140 ezer utast érintett.

A pilóták sztrájkja tegnap kezdődött, elsőként a hosszú útra induló járatokat, majd a minap a közepes és rövid távúakat is érintette. A társaság szakszervezete régóta harcol a méltányosabb fizetésekért és korai nyugdíjakért.

A mostani sztrájk az elmúlt 18 hónapban már a 13. leállás volt és csaknem 1000 járatot érintett.

A Lufthansa jó ideje küzd, hogy tarthassa a versenyt a Perzsa-öböl menti államok légitársaságaival és a fapados szolgáltatókkal, ezért igyekszik saját költségeit minél jobban leszorítani és diszkontárakkal jelen lenni a piacon.

A bíróság indoklása szerint viszont a szakszervezet követelései jogellenesek, mivel olyan kérdésekre is kiterjednek, melyekre a kollektív szerződésben foglaltak nem adnak lehetőséget. Lényegében a szakszervezet nagyobb beleszólást szeretne a Lufthansa diszkont üzletágának alakításába.

A cég szerint a bírósági döntés jól jött az utasoknak, de a szerdai járatok átszervezéséhez már túl későn szüntették be a sztrájkot, ezért a közlekedés rendje csak csütörtökre áll helyre teljesen. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.