Leégtek a franciák, Moszkva vett Párizsnak karácsonyfát

Franciaország legnagyobb, a párizsi Notre-Dame székesegyház előtt felállított karácsonyfáját idén először nem a hívek és a környékbeli üzletek adományaiból fizette ki a katedrális, hanem a moszkvai önkormányzat támogatásából - adta hírül hétfőn a Le Monde.
„Az árajánlat megduplázódott, és idén elérte a 80 ezer eurót. Új finanszírozókat kellett keresnünk, mégpedig a külföldi nagykövetségeken" - mondta a lapnak Patrick Jacquin, a katedrális rektora, aki Alexandre Orlovval, Oroszország párizsi nagykövetével együtt indította el szombat este a kivilágítást a karácsonyfa hagyományos avatóünnepségén.

A moszkvai önkormányzat elsőként válaszolt a felhívásra és azt is vállalta, hogy megtalálja és leszállíttatja a 25 méteres fenyőfát. „Meg akartunk mutatni ezzel a gesztussal, hogy az Oroszország elszigetelésére irányuló minden erőfeszítés ellenére a két ország közötti barátság olyan erős és mély, hogy azt semmilyen politikai játszma nem tudja lerombolni" - mondta az avatáson az orosz nagykövet.

A Le Monde kommentárja szerint a Notre-Dame rektorának „nem számít, hogy a Párizs és Moszkva közti viszony még soha nem volt ennyire rossz, elsősorban a Mistral hadihajók leszállításának felfüggesztése miatt".

„A francia-orosz barátságot anélkül is ünnepelhetjük, hogy mindezt felemlegetnénk" - idézte a lap a rektort. A Le Monde tudósítása szerint a szombati avatáson a teret megtöltötték az orosz újságírók, s miközben az orosz állami televízió azon viccelődött, hogy „idén a párizsiaknak nincs elég pénzük a karácsonyfájukra", addig a francia sajtó egyáltalán nem foglalkozott az eseménnyel.

A karácsonyfa finanszírozása és annak oroszországi visszhangja viszont a Le Monde szerint illeszkedik az Oroszországnak a keresztény értékek védelmében hangoztatott politikájához, amelyben szimbolikus helyet kap Párizs. Moszkva ugyanis a francia külügyminisztérium tőszomszédságában, a Szajna-parton tervez felépíteni egy ortodox katedrálist, s ennek érdekében az orosz nagykövetség évek óta minden követ megmozgat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.