Leégett a rendszerváltás ikonikus áruháza, a FEMA

Estére sikerült megfékezni a lángokat, de feltehetően még pénteken is készenlétben állnak majd a tűzoltók, a tetőszerkezet ugyanis újra meg újra kigyulladt.

Csütörtök délután három óra előtt pár perccel kigyulladt a pécsi Fema-áruház. A lángokat valószínűleg a bezárt épületben meghúzódó hajléktalanok okozták.  

A tűzoltók nagy erőket mozgósítottak a Pécs déli szélén fekvő épülethez, amelynek fából ácsolt, egykor attraktív, kupolás tetőszerkezete hatalmas lángokkal égett. Az oltást nehezítette, hogy az évek óta nem működő bevásárlóközpont tűzcsapjait korábban lezárták.

A tüzet este hétre sikerült megfékezni, ám a megszenesedett faszerkezetből szinte percenként újra és újra felcsaptak kisebb-nagyobb lángok. Várható, hogy a tűzoltók még pénteken is készenlétben állnak majd az épület maradványainál. A tűzben senki sem sérült meg.

A Fema a rendszerváltáskor épült, s a mintegy 5 ezer négyzetméteres, mutatós áruház a kilencvenes évek elején rendkívül népszerű volt a régióban, sőt Horvátországból is konvojokban jártak ide vásárlók. Az ezredforduló előtt a hipermarket elvesztette vonzerejét, és többször is gazdát váltott, ám nem bírta a versenyt a multinacionális áruházláncok pécsi szupermarketjeivel. Néhány éve bezárták a Femát, s azóta főképp hajléktalanok vertek itt tanyát.

A hívatlan látogatók elkezdték széthordani a házat, s korábban is előfordult, hogy lángra lobbant az épület valamelyik része. Vélhetően ezúttal is a bent meghúzódó hajléktalanok meggondolatlansága okozta a tüzet. A tűz okát még ezután kezdik vizsgálni a szakértők.

Az már biztosra vehető, hogy a tűz után megmaradt romos épületet le kell bontani, mert megközelítése mostantól életveszélyes, s felújítás többe kerülne, mint egy új áruház felépítése.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.