Nem keresik tovább a magyar hegymászókat

A hozzátartozókkal történt egyeztetés után a pekingi magyar külképviselet csütörtökön hivatalosan kezdeményezte a Szecsuanban eltűnt négy magyar hegymászó keresésének leállítását.

A magyar külügyminisztérium és az eltűnt hegymászók családtagjai között történt egyeztetést követően a pekingi magyar nagykövetség jegyzékben köszönte meg a kínai fél eddigi segítségét és kérte a keresés megszüntetését - tájékoztatta Sárközy Péter főkonzul az MTI-t Pekingben.

A főkonzul elmondta, hogy a négy magyar, Csizmadia Péter, Mikolovits Veronika, Pechtol Balázs és Tolnay Katalin eltűntté nyilvánítása Kínában hamarosan megtörténik és az erről szóló dokumentumokat rövidesen megkapja a külképviselet és eljuttatják Budapestre.

A hét eleji szecsuani eredménytelen helikopteres felderítés után a kínai illetékesek is jelezték, hogy a jelen körülmények között nem látják indokoltnak a keresés folytatását.

A magyar fél és a hozzátartozók a mostani döntéssel nem mondtak le végleg arról, hogy az eltűntek maradványainak nyomára bukkanjanak, és a tervek szerint jövő év tavaszán kezdeményezik majd a holttestek keresését.

A négy magyar hegymászó egy nyugat-szecsuani - ember még nem járta - névtelen hegy 6679 méteres csúcsának meghódítására indult október 7-én, s alaptáborukba október 31-ig kellett volna visszaérkezniük. Miután ez nem történt meg, megkezdődött a keresésük.

November közepén egy olyan kínai-magyar tényfeltáró csoport indult a helyszínre. amelynek tagjai között volt a hozzátartozók képviseletében Mécs László magyar hegymászó és Pechtol Anna, az egyik eltűnt húga is. A jelen lévők egyetértettek abban, hogy az eddig feltárt tények, és a helyszínen készült fényképfelvételek alapján nagyban valószínűsíthető, hogy a magyarokat október 22-én, vagy 23-án hatalmas mennyiségű és erejű jég- és sziklaomlás temette maga alá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.