Látogatható lesz Charlie Chaplin svájci lakása

A Charlie Chaplin életét és munkásságát bemutató kiállítást a színész-rendező korábbi svájci otthonában április 17-én, 15 év tervezés után megnyitják – jelentették be hétfőn a szervezők.
A brit filmes születésének 127. évfordulója után egy nappal jelentették be a Chaplin Világának megnyitóját Corsier-sur-Vevey faluban, Vaud kantonban - írja a Local.

Chaplin 25 évig élt Svájcban, miután az ötvenes években kommunizmus vádjával kiutasították az Egyesült Államokból. A színész a McCarthy-éra tisztogatásának esett áldozatul, amikor számos, a filmszakmában dolgozót vádoltak meg azzal, hogy a szovjeteket támogatja és kommunista nézeteket vall.

A Genfi-tóra néző hatalmas ház, ahol Chaplin, felesége, Oona és nyolc gyereke éltek, csak az egyik részét képezi a múzeumnak. Egy külön épületben egy hollywoodi stúdió mását rendezték be, ahol a látogatók bepillanthatnak a filmes munkáiba.

A látogatók képet kaphatnak a művész életének kezdetéről, a londoni nyomorról is, ahonnan Hollywood történetének egyik legnagyobb legendájává nőtte ki magát.

A projekt többször szenvedett halasztást az elmúlt 15 évben. Hét évbe telt, mire megszerezték az engedélyt az épületre, majd újabb öt év telt el a jogi hercehurcával, mert az egyik szomszéd aggódott a múzeum létrehozásának esetleges következményei miatt és beperelte őket. A 2008 óta üresen házat teljesen fel is kellett újítani.

Az 1977-ben elhunyt Chaplin a közeli Corsier-sur-Vevey temetőjében nyugszik feleségével együtt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.