„Láthatatlan tyúkok” kérik a szavazatainkat

Már lehet szavazni a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) honlapján 2016 madarára. A lakosság ezúttal három csinos, „láthatatlan tyúk” közül választhat.

A 2016 év madara lakossági szavazásra ajánlott három madárfajjal hazánk legértékesebb nyílt, elsősorban síkvidéki élőhelyei védelmének fontosságára szeretnénk felhívni a figyelmet – írja honlapján az MME.

A szavazatokra váró három faj a fürj, a haris és az ugartyúk. És hogy miért láthatatlanok? Színezetét és viselkedését tekintve a fürj, a haris és az ugartyúk is hasonló, tyúkszerű megjelenésű. Földszínekből álló álcázó mintás tollazatot viselnek, talajlakó, rejtőzködő életmódjuk miatt pedig ritkán kerülnek szem elé. Ennek ellenére nem közeli rokonai egymásnak, egyedül a fürj tartozik a tyúkalakúak közé, a haris darualakú, az ugartyúk pedig lilealakú.

Az 1979-ben indított Év madara program célja a hazai madárvilág megismertetésén túl az, hogy felhívják a figyelmet a fajokat veszélyeztető emberi magatartásra.

Ez a három faj a legeltetett gyepek, rétek és kaszálók mellett a szántókon is fészkel és táplálkozik. Megóvásuk érdekében az MME szorgalmazza többek közt az élőhelytípusnak megfelelő legelőállat-állománnyal végzett legeltetést, továbbá a madár- és apróvadbarát kaszálást, a füves mezsgyeszegélyek meghagyását, rovartelelő bakhátak kialakítását és a szántókkal körülvett, növénytermesztésre nem alkalmas nedves laposok megőrzését.

Az alig öklömnyi nagyságú fürjet sokan ismerik. Ő az, aki azt mondja: „pitypalaty-pitypalaty”. Számuk az 1980-as évek óta drasztikusan csökken, köszönhetően a Földközi-tenger észak-afrikai és dél-európai országaiban ma is dívó nagyüzemi mészárlásuknak.

A haris hangja kevésbé költői, latin tudományos neve hangutánzó: Crex crex. A faj érdekessége, hogy főként szürkületkor és éjszaka énekel. Magas füvű réteken érzi jól magát, egyik fő ellensége a gépi kaszálás, ami egész fészekaljakat pusztít el. A harisra is kíméletlenül vadásznak a mediterrán régióban, az MME azt írja, csak Egyiptomban évi 9-14 ezer harist lőnek le és ejtenek hálóval csapdába.

Az ugartyúk nevével ellentétben nem a tyúkokkal, hanem a lilékkel áll közelebbi rokonságban. Ő a madárvilág mozdulatlanságművésze. Álcázó mintás tollazatában bízva többnyire takarás nélkül álldogál vagy üldögél a nyílt területeken. Elsősorban az esti és a hajnali szürkületben, illetve teliholdas éjszakákon aktív. Sötétben is jól lát, bagolyszerűen hatalmas, sárga szemei segítik rovarokból, bogarakból, apró gerincesekből álló táplálékának megkeresésében, melyekért a rögöket is felforgatja.

Szavazni az egyesület honlapján (egy IP címről egyszer)  július 27-én délig lehet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.