Last minute karácsony: villámgyors ajándékok a fa alá

Mit csináljunk akkor, ha a majonézes krumplisaláta és az utolsó tálca zserbó elkészítése közben a karácsonyi ajándékokat csomagolgatva vesszük csak észre, hogy elfelejtettünk valamelyik szerettünknek ajándékot venni? Ne essünk pánikba: van megoldás!

Ugyan a komolyabb előkészületeket igénylő gasztroajándékokról már lecsúsztunk, de ha már úgyis a konyhában serénykedünk, két fogás elkészítése között még juthat idő az alábbi receptek valamelyikére. Kevés, minden háztartásban megtalálható összetevő szükségeltetik hozzájuk, a csomagolást pedig egy szép formájú üvegcsével, de akár kisebb befőttesüveggel is megoldhatjuk.

karácsonyfa
karácsonyfa, karácsony

Ez a karamellás almaszósz igazán különleges, ünnepi lakoma, nagyon finom friss kenyérhez vagy kalácshoz. Egy 3,5 dl-es üvegnyihez a következőkre lesz szükségünk: 2 nagyobb, savanykás alma, 5 dkg cukor, 2 evőkanál méz, 1 evőkanál vaj, 3 dkg aprított mogyoró vagy mandula vagy dió, késhegynyi fahéj, 1-2 evőkanál mazsola. Az almákat meghámozzuk, lereszeljük. A cukrot világosra karamellizáljuk, hozzáadjuk a mézet, a vajat, az aprított mogyorót és megpirítjuk. Hozzátesszük a reszelt almát, ízesítjük fahéjjal, mazsolával, és gyakran kevergetve nagyjából öt percig főzzük. A szószt csavaros üvegbe töltjük, kihűlés után hűtőben vagy hideg kamrában tároljuk, nagyjából egy hétig áll el.

Karamellszósz készíthető cukor nélkül is, és ráadásul három hozzávaló kell csak hozzá. 12,5 dkg vajat tegyünk lábosba, mehet bele 2 evőkanál méz és 2 dl tejszín, az egészet forraljuk össze, majd takaréklángon, sűrűn kevergetve nagyjából fél óra alatt főzzük világos karamell színűre. Ebből a mennyiségből egy kis befőttesüvegnyi szósz lesz.

A lemon curd vagy lemon cheese, vagyis a citromkrém az angolok nagy kedvence, fogyasztják különféle sütemények töltelékeként vagy csak mellé, de akár húshoz is. A Citromhab blog receptjéhez szükségük lesz a következőkre: 3 tojássárgája, fél citrom reszelt héja, 60 ml frissen facsart citromlé, 12 dkg cukor, 1 teáskanál étkezési keményítő, 5 dkg vaj. A tojássárgákat, a citromhéjat, a citromlevet, a cukrot és a keményítőt lábosba mérjük, majd lassú tűzön, folyamatosan kevergetve felforrósítjuk annyira, hogy besűrűsödjön, de ne forraljuk fel. A tűzről levéve beledolgozzuk a vajat, sűrű szövésű szitán áttörjük és jól behűtjük.

A lágyabb citrusos ízek kedvelői a citromot naranccsal helyettesíthetik. Két közepes méretű narancs héját lereszeljük, levüket belefacsarjuk egy tálba, hozzáadjuk a 150 g cukrot és az 5,5 dkg vajat és az egészet gőz fölött addig kevergetjük, míg a cukor és a vaj teljesen elolvad. Ezután leveszük a tűzről, megvárjuk, míg szobahőmérsékletűre hűl, majd beleütjük a 3 egész tojást és kézi habverővel jól elkeverjük. Kis lángon 12-15 percig, sűrűsödésig főzzük. A szép, homogén állagért a végén az egészet passzírozzuk át egy sűrűszövésű szitán vagy szűrőn. Hűtőben tartva 1-2 hétig eláll.

Müzli ünnepi köntösben

Ha már a gyorsan elkészíthető és látványos gasztroajándékoknál tartunk, és a karácsonyi sütés miatt maradt otthon diófélénk, aszalt gyümölcsünk és némi zabpelyhünk, készíthetünk granolát, vagyis pirított ropogós müzlit. Ehhez ugyan a dióféléket 24 órára be kel áztatni, de ha csak karácsony első vagy második napjára szánjuk az ajándékot, akkor még időben vagyunk. Két tepsi lesz a következő összetevőkből: 15 dkg zabpehely, 20 dkg vegyes dióféle (pl. dió, kesudió, mandula, tökmag, napraforgómag), 20 dkg vegyes aszalt gyümölcs (például mazsola, szilva, áfonya, sárgabarack), 15 dkg friss gyümölcs lereszelve, 1-2 evőkanál kókuszreszelék 2-3 evőkanál méz, 1 evőkanál olaj (hidegen sajtolt), ízesítésnek pedig fahéj, vanília, őrölt szegfűszeg, narancs- és citromhéj.

A dióféléket (a kesudió kivételével) nyersen történő fogyasztás esetén beáztatjuk legalább egy napra, hogy az enzimgátló anyagok kiázzanak, és a magok könnyebben emészthetőek legyen. A zabpelyhet 30 percre áztatjuk, majd leöblítjük, szűrőbe tesszük. Az aszalt gyümölcsöket megmossuk és kiseb darabokra vágjuk őket. A friss gyümölcsöket lereszeljük, és a többi hozzávalóval, a mézzel és a kiválasztott fűszerekkel nagy tálban összekeverjük. Szilikonos sütőpapírral kibélelünk két mély tepsit, és beleöntjük a masszát. Betesszük a sütőbe, és fél órán keresztül 90 fokon melegítjük. Ezután kis résnyire nyitjuk az ajtót, és még egy órán át így aszaljuk. A magasabb hőmérsékleten a nedvesség nagy része elpárolgott, a hőfokot visszavehetjük 60 fokra, és még 2-3 órán át aszaljuk. Ez alatt az idő alatt gyakran keverjük meg, hogy a belső, nedvesebb részek kívülre kerüljenek. Végül visszavesszük a sütő hőfokát 50 fokra, és a teljes kiszáradásig aszaljuk. Az ajtó végig maradjon 1 cm-re nyitva, hogy a pára el tudjon távozni.

Szépséget karácsonyra

A testradír és a fürdősó nem véletlenül népszerű ajándék, bárkinek lehet vele kedveskedni, ráadásul otthon is el tudjuk készíteni. Ez a barna nádcukros testradír bolti társait megszégyenítő módon szabadítja meg a kívánt bőrfelületet az elhalt hámsejtektől, miközben ápolja is a bőrt. Hozzávalók: 30 gramm barna nádcukor, 6 gramm méz, 7 gramm szőlőmag- vagy mandulaolaj, 9 gramm olívaolaj és ízlés szerinti, 100%-os illóolaj.

A kézfejünkün próbáljuk ki, nem túl durva-e a cukor a bőrre, ha igen, pár másodpercig daráljuk át robotgépben vagy mákdarálóval. Az összetevőket egyszerűen keverjük össze, majd csepegtessük bele az illóolajakat. Ha kifejezetten karácsonyi hangulatot szeretnénk, használjunk narancsot, mandarint vagy fahéjat, ez utóbbi viszont allergizálhat, így mindössze 1-2 cseppet tegyünk belőle.

Ha amúgy is tartunk otthon holt tengeri sót, némi plusz összetevő hozzáadásával fürdősót is készíthetünk. Keverjünk össze 25 dkg sót 4 dkg szódabikarbónával, 3 evőkanál szárított citromfűvel vagy levendulavirággal, mehet bele 1 evőkanál mandulaolaj és 5-5 csepp illóolaj (citrom, narancs, levendula, vagy ha férfinek készül az ajándék, lehet bele borsmenta és ciprus). Az egészet tegyük egy kis üvegbe, rázzuk össze alaposan és kössünk rá egy szép nagy masnit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.