Lassan apadnak a tiszántúli folyók

Lassan, de folyamatosan apad a vízszint a Hortobágy-Berettyón: Borznál vasárnap reggel 352 centiméter volt a vízállás. Továbbra is harmadfokú árvízvédelmi készültség mellett védekeznek a folyón, és folytatják a Nagyiváni tározó ürítését.

A Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) védelemvezetője, Bara Sándor elmondta: a Tiszán is folytatódik az apadás, a folyó bal partján Tiszafüred és Rakamaz között elsőfokú az árvízvédelmi készültség. Tokajnál vasárnap reggel 526 centimétert mutatott a vízmérce.

Az elmúlt 24 órában újabb 650 hektárral csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága a TIVIZIG működési területén. Jelenleg 9450 hektár föld áll víz alatt, amelyből 2050 hektár vetés, 2700 hektár szántó, 2900 hektár rét és legelő.

Az igazgatóság 12 belvízvédelmi szakaszából még 7 szakaszon védekeznek: 2 szakaszon harmadfokú, 3 szakaszon másodfokú, míg 2 szakaszon elsőfokú a készültség.  

Az igazgatóság területén 13 szivattyútelep üzemel, amelyek naponta több, mint 1 millió köbméter vizet emelnek át a befogadó folyókba, csatornákba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.