Virtuális utazás egy római katakombában

A titokzatos római föld alatti temetkezési helyek, azaz a katakombák döntő többsége nem látogatható, de olasz és osztrák szakembereknek köszönhetően a legnagyobban bárki virtuális utazást tehet. Csaknem kétezer év után bebarangolhatjuk ezt az ókori temetkezőhelyet.

Jelenleg 170 kilométer hoszszan húzódik Róma alatt az a 40 keresztény, zsidó és pogány temetkezési hely, amelyet eddig még nem dolgoztak fel tudományos alapossággal, csupán kézzel rajzolt térképek segítették az eligazodást. Egy hároméves program sokat lendít a tudatlanság felszámolásában. A projektet a bécsi Tudományos Akadémia egyik tagja, Norbert Zimmermann vezette, akinek ötlete alapján több száz különböző helyszínen készítettek felvételeket.

Zimmermann vezetésével olasz és osztrák kutatók a legnagyobb, jelenleg a fővároson kívüli katakomba, a Szent Domitilla járataiban végeztek felmérést. A többszintes, barlangokból, galériákból és egyszerű sírokból álló 15 kilométeres hálózatot a keresztényüldözés idején faragták ki a puha vulkanikus tufából. Ebben az időben a katakombák viszonylag védett helynek számítottak a halottak eltemetéséhez. Bár az alagutak ma is bejárhatónak tűnnek, biztonsági okok miatt mindössze 500 méter látogatható.

A felületeket több millió ponton megvilágították, majd a visszaverődő fényt egy speciális számítógép elemezte. Az így létrejött több milliárd pontból álló hálózatból alkották meg a katakombák virtuális vázlatát, amit az adott pontokon készített digitális képekkel tettek még részletesebbé. A letapogatás végén négymilliárd pontot dolgoztak fel. A végeredmény egy virtuális, háromdimenziós utazás a föld alatt. Láthatók egymásból nyíló kamrák, a díszítések, a kétezer éve elzárt festmények.

Az eredményről beszámoló BBC megkérdezte Zimmermann professzort, hogy miért nem videózta le egyszerűen a katakombát. "Mert a mozgó, háromdimenziós felvétellel mindenki felmérheti az arányokat, összehasonlíthatja a termeket. Megértheti, hogy a katakombaépítők mit, miért csináltak csaknem kétezer évvel ezelőtt. Erre eddig nem volt lehetőség" - felelt a professzor. A kutatók jelenleg Bécsben elemzik a katakomba képeit. Norbert Zimmermann és kutatócsoportja azonban nem tervezi újabb katakomba feltárását, mivel még a Szent Domitilla is évekre szóló munkát ad.

Eddig csak képen volt látható, mostantól háromdimenziós föld alatti sétát is tehetünk
Eddig csak képen volt látható, mostantól háromdimenziós föld alatti sétát is tehetünk
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.