Megérkezett a 'vadvírus'

Kormányszóvivői tájékoztatón erősítette meg Székely Tamás egészségügyi miniszter, hogy megérkezett Magyarországra az úgynevezett "vadvírus" az Egyesült Államokból. A hírt a New York Times szerda reggeli száma közölte. A lap cikke szerint izolálták és tojásokban szaporítani kezdték új influenza vírusát. A tengerentúli Betegségmegelőzési Központ az új vírustörzs mintáját elküldte tíz amerikai akadémiai, illetve állami laboratóriumba, valamint eljuttatta Ausztráliába, Nagy-Britanniába, Magyarországra és Oroszországba.

Székely Tamás közölte: a vírus megfelelő biztonsági intézkedések mellett már kedden megérkezett egy szárazjéggel töltött műanyag dobozban. A csomagban betegből izolált, legyengített, fagyasztott állapotú vírus volt. A következő lépés, hogy a hazai biztonsági laboratóriumban "felélesztik" a jövevényt, és előnevelt tojásokban próbálják szaporítani. Az emberre veszélyes fertőző anyagot tartalmazó dobozt speciális laboratóriumban, szkafanderbe öltözött kutatók nyitják ki. Munka közben különleges maszkot, dupla kesztyűt és egyéb védőeszközöket viselnek. Az oltóanyag előállításához legalább 80-120 nap kell.

Hőkamera a Ferihegyi repülőtéren
Hőkamera a Ferihegyi repülőtéren

A miniszter bejelentette azt is, hogy a kormányt tájékoztatta az új influenzajárvány megelőzésének feladatairól. A tárca további, a megelőzéshez, a lakosság védelméhez szükséges eszközöket, valamint az esetleges szövődmények kivédésére antibiotikumokat szerzett be. A kormány további 300 millió forintot biztosított antivirális szerek beszerzésére.

A New York Times szerdai cikke beszámolt arról is, hogy az amerikai kutatók meglehetősen sokat haladtak a vírusszaporításban. A lapnak nyilatkozó Doris Bucher, a New York-i orvosegyetem immunológiai docense azt közölte: az amerikai egészségügyi hatóságok még nem döntöttek arról, hogy szükség van-e az új influenza elleni oltóanyag gyártására, de a kutató szerint ettől függetlenül fel kell készülni a sok millió adag készítmény előállítására. Most a "nagy hozamú donor" kifejlesztésével foglalkoznak, ez olyan influenzavírust jelent, ami jól szaporodik a tojásokban, s amit az új vírustörzzsel, például a H1N1-gyel együtt fecskendeznek be a tojásokba. Ez néhány génjét "elcseréli" az új törzzsel. Az eredmény új vírusok sora lesz. Ezt követően a kutatók különválaszthatják őket, kiemelve azokat, amelyekben megvannak a donorgének a gömb alakú vírusrészecske belsejében, s ezek jól tenyésznek a tojásokban, de kívül megőrzik az új törzs jellegzetességeit, így lehetővé teszik, hogy az oltóanyag az emberbe fecskendezve védettséget adjon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.