Arcátültetés már az USA-ban is - a fogyatékosokért szólt az első beteg

Ha valakinek eltorzították a külsejét, és nem olyan csinos, mint más, ne ítéljék meg, mert soha sem tudhatják, mi történt vele! - állt ki a fogyatékkal élők jogáért az első amerikai arcátültetett, akit megrázott, amikor egy kisgyerek szörnyetegnek nevezte az utcán. A most 46 éves, Ohio állambeli Connie Culpot jelenleg börtönbüntetését töltő férje öt évvel ezelőtt lőtte meg, súlyosan eltorzítva arcát. A férfi egyébként tette után öngyilkosságot kísérelt meg, de ő is életben maradt.

Az asszony most lépett először a nyilvánosság elé. A clevelandi klinikán végrehajtott első harminc műtét is csak javított Culp állapotán, de cső nélkül lélegezni, szagolni, szilárd ételt fogyasztani továbbra sem tudott. Az áttörést, a döntő, 22 órás operációt egy donorcsalád tette lehetővé egy éppen elhunyt nő arcának felajánlásával; Culp nekik is, és orvosainak is hálás köszönetet mondott, amiért szétroncsolt arcának legalább nyolcvan százalékát újraformázták. Úgy gondolja, új külsejével könynyebben jelenhet meg nyilvános helyen. A 250-300 ezer dolláros beavatkozást a kórház kísérletinek tekinti, és ezért átvállalja a költségeket.

Az asszony az év elején térhetett haza a klinikáról, s évek óta először ehetett pizzát és csirkét. Arca ugyan ma sem túl szép, még a mimikája sem a legtökéletesebb, de szavait általában érteni - egyelőre még tanulja a beszédet -, és orvosai szerint bőre is feszesebbé válik a mostaninál, ahogy keringése, illetve izmai megerősödnek. Élete végéig immunelnyomó tablettákat kell majd szednie.

Az első arcátültetést négy éve egy francia nőn hajtották végre, de a világon negyedikként következő Culp utolsó műtétjét tartják a legösszetettebbnek a szakemberek. Ma már hét, Amerikában pedig két ilyen transzplantációra került sor. Clevelandben most mérlegelnek egy újabb esetet: a beteget egy csimpánz támadta és vakította meg, arcát is eltorzítva.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.