Tévedésből hiányzunk a WHO-listájáról?

Bár kedden frissítették a listát, de Magyarország továbbra sem szerepel az új vírustörzs kimutatására alkalmas országok közt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) honlapján.

Emlékeztetőül: hétfőn az Origo jelezte, hogy miközben a hazai szakemberek arról nyilatkoznak, hogy hamarosan megkapjuk a vírust, a WHO által az oltóanyaggyártás szempontjából jegyzett országok listáján Magyarország nem is szerepel. Az Origónak egyelőre a WHO sem tudta megmondani, mi, miért nem kerültünk fel a listára.

Az ÁNTSZ a lista ügyében közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz, amelyben továbbra is azt állítják: csak félreértés lehet az oka annak, hogy Magyarország hiányzik az új influenzavírus azonosítására alkalmas országok felsorolásából. Az ÁNTSZ szóvivője, Luif Ibolya azt mondta: a WHO honlapján többféle szempont szerint készül a csoportosítás. Konkrétan az, amiről szó van, egy speciális vizsgálatra, a PCR-technikára képes országokat listázza. A WHO honlapján megjelent lista a GISN Information Centre fórum felhívása alapján készült, amelyben nem a hivatalos nemzeti laboratóriumok szerepelnek, hanem csupán azok, akik egy tevékenység, a PCR-diagnosztika képességei alapján kérték regisztrálásukat. Magyarország ilyen, hivatalosan akkreditált víruslaboratóriummal is rendelkezik, amely minden évben részt vesz a WHO által szervezett PCR-körvizsgálatban, és mindig száz százalékos pontossággal teljesít mind a szezonális, mind az egyéb vírusvizsgálatokban.

Nemzeti influenza-laboratóriummal rendelkező országként Magyarország is kérte az említett listán való szerepeltetését. Amint a belépési kód megérkezik, a listára fel is kerül, hiszen évek óta teljesíti az előírt feltételeket. (D. A. N.)

A meleg lefékezi az új vírus terjedését

Európában nincs önállóan fertőző gócpont. Vannak olyan jelek, hogy nem súlyosbodik már a járvány. Mégis korai kijelenteni, hogy megfékezték a ragály terjedését. Elképzelhető, hogy a nyári melegben visszaszorul, de ősszel új erőre kap - vélekedett Richard Besser, az amerikai járványügyi központ (CDCP) igazgatója. Egészségügyi szakértők szerint a következő hónapokban átterjed a járvány a déli féltekére is, ahol közeleg a tél, az influenza terjedésének kedvező évszak. Eddig összesen 1419 ember betegedett meg a világon bizonyítottan az új típusú influenzában; a halálos áldozatok száma 30 - jelentette be kedden a genfi székhelyű WHO. A szakosított ENSZ-szervezet azt is közölte honlapján, hogy keddtől több mint 2,4 millió adag influenza elleni szert szállít több mint 72 országba, köztük Mexikóba, ahol először ütötte fel a fejét e járvány. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.